Στις υπηρεσίες ασφάλειας της Δύσης υπάρχει ανησυχία ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Για τον κίνδυνο αναβίωσης της τρομοκρατικής απειλής μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Έλληνας επικεφαλής της Aντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της EUROPOL υπό τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του. .

Όπως ανέφερε «τα πρώτα μηνύματα που βλέπουμε από οργανώσεις του δικτύου της Αλ Κάιντα είναι ότι η εξέλιξη αυτή θα ευνοήσει και άλλες οργανώσεις να εγκαθιδρύσουν στις περιοχές στις οποίες δρουν μικρούς θύλακες στους οποίους ασκούν διοίκηση με βάση της Σαρία».

Τον Ιούλιο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε σημειώσει με νόημα ότι η συμφωνία της Ντόχα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δεν απαιτούσε από τους Ταλιμπάν να αποκηρύξουν την Αλ Κάιντα.

«Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι Ταλιμπάν είναι ειλικρινείς στο ότι θα διασφαλίσουν τους όρους της συμφωνίας ώστε να μην επιτραπεί σε οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους είτε για λογιστική υποστήριξη είτε για εκπαίδευση είτε για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Είναι αυτή ακριβώς η συμφωνία που επιδιώκει να δυναμιτίσει η ακόμη πιο ακραία τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Το Ισλαμικό Κράτος και το δίκτυό του είναι ανταγωνιστικό στους Ταλιμπάν. Θέλει να αποδείξει ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν την ασφάλεια στη χώρα. Στη EUROPOL είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την εκτίμηση απειλής αλλά και την συνδρομή σε έρευνες» υπογραμμίζει.

Πηγή: pierianews.gr