Με αυτό το σύνθημα στο πάρκο καταρρακτών, στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων με έμφαση στο ψωμί και μάλιστα το φουσκωτό ψωμί το οποίο προέρχεται από την Έδεσσα.

Παρουσιάστηκε η ιστορία του ψωμιού και η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι επισκέπτες ήταν αρκετοί και ανατροφοδότησαν με ευχάριστα συναισθήματα και θετική ενέργεια. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της περιοχής,  να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν στον μύλο των γεύσεων-σησαμοτριβείο πάντα με ασφάλεια καθώς τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω της ιδιαιτερότητας της περιόδου.

Το φουσκωτό ψωμί με προζύμι, σύμφωνα λοιπόν με τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο, προέρχεται από το μικρό Περδίκκα έναν από τους ιδρυτές του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου. Η άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία παρουσιάστηκε στους επισκέπτες με το φουσκωτό ψωμί να μυρίζει φρεσκοψημένο από το φούρνο και φυσικά όσοι παρευρέθηκαν δοκίμασαν τα κεράσματα αρτοποιημάτων ενώ οι μικρότεροι πήραν μαζί τους … επιπλέον λίγη ζύμη όπως ο μικρός Περδίκκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιστορία έφερε στο φως ο Εδεσσαίος ιατρός, φιλομαθής και πολυπράγμων Η. Λαζαρίδης.

Η Έδεσσα και η Ορεινή Πέλλα είναι ανεξάντλητη πηγή ιστοριών που αναζητούν οι επισκέπτες. Φύση, υγεία και τοπικά προϊόντα είναι αυτό που ζητούν οι επισκέπτες και το φουσκωτό ψωμί είχε την τιμητική του ως προϊόν κορυφαίας διατροφικής αξίας το οποίο μπορεί να βρει κανείς φρεσκοψημένο και μοσχομυριστό στους φούρνους της πόλης και της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορεί  να ακολουθήσει την πολιτιστική διαδρομή του φουσκωτού ψωμιού μαζί με τους δρόμους της μεσογειακής διατροφής θα πάρει από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας καθημερινά όλο το χρόνο 10πμ-4μμ (www.edessacity.gr). Εκεί διατίθεται και η κάρτα πόλης της Έδεσσας, η EdessaCityCard  η οποία προσφέρει επίσκεψη σε αξιοθέατα και δραστηριότητες σε προνομιακή τιμή με στόχο την διευκόλυνση όλων των επισκεπτών να γνωρίσουν την Έδεσσα, την Ορεινή Πέλλα και τα μυστικά τους.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας παρόντος του δημάρχου κ. Δ. Γιάννου και της προέδρου της επιχείρησης κ. Ν. Ιατρίδου. Η παρουσίαση οργανώθηκε από τον Ε. Κυριακού υπεύθυνο Τουρισμού ενώ η επιμέλεια των λεπτομερειών έγινε από την ομάδα των κκ. Κ. Γουλάκη, Β. Αδαμίδου, Ε. Μπέσινα με την επίβλεψη της “μυλωνούς” κ. Μ. Ιωάννου. Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας με την κ. Κ. Δέλλιου οργάνωσε την πολιτιστική διαδρομή και παρείχε τις πληροφορίες στους επισκέπτες.

Πηγή: pierianews.gr