Πριν από  2 ώρες έφτασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Τα επτά, ζητήματα που θα θέσει στο τραπέζι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είναι, σύμφωνα με τη “Sabah” τα εξής:

1. AOZ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο,

2. Υφαλοκρηπίδα,

3. Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη,

4. Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις,

5. Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις,

6. Ζητήματα της “τουρκικής” μειονότητας στη δυτική Θράκη και

7. Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, «και το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αθήνα, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο».

Η εφημερίδα, μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει Συνθήκη που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μίας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Λωζάνη δεν συντάχθηκε για αυτό το σκοπό.

Στη Λωζάνη, κι οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται “ως μη μουσουλμάνοι”, αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους αποκαλεί Έλληνες (Ρωμιούς), ακόμη και στις ταμπέλες των εκκλησιών τους γράφεται η λέξη “Ρωμιός”».

Πηγή: pierianews.gr