Υπάρχει πάντα η πιθανότητα η απώλεια μνήμης σας να υποδεικνύει κάτι λίγο πιο σοβαρό, οπότε και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αλλά αν αντιμετωπίζετε ήπιες γνωστικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα για διατήρηση και βελτίωση της μνήμης.

Το να παραμένετε κοινωνικοί, να κάνετε καθημερινές νοητικές ασκήσεις, να παραμένετε σωματικά δραστήριοι και να ενσωματώνετε υγιεινές τροφές και ποτά για τον εγκέφαλο, θα σας βοηθήσει στην βελτίωση της γνωστικής σας κατάστασης.

Η διατροφολόγος δρ. Amy Goodson, συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook, παρέχει συμβουλές σχετικά με το τι να πίνετε για να μειώσετε την απώλεια μνήμης όσο μεγαλώνετε.

Καφές το πρωί, αλλά όχι αργότερα

Αυτά είναι καταπληκτικά νέα για τους περισσότερους Έλληνες! Σύμφωνα με τη δρ. Goodson, ο πρωινός καφές μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην καθημερινή σας διατροφή όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου.

“Ο καφές περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των υδροκινναμωμικών οξέων και των πολυφαινολών. Αυτά βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τα κύτταρα. Μάλιστα, η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ”, πρόσθεσε η ίδια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και ότι ο επαρκής ξεκούραστος ύπνος είναι το κλειδί για την προστασία της γνωστικής σας υγείας. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι ο επαρκής ύπνος συνδέεται με την μείωση της πνευματικής κόπωσης και τη βελτίωση της μνήμης.

Πράσινο τσάι

Μαζί με την κατανάλωση καφέ, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών σας ικανοτήτων.

“Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη διανοητική εξασθένηση και να μειώσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Περιέχει επίσης επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης”, λέει η δρ. Goodson.

Όχι μόνο αυτό, αλλά τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο πράσινο τσάι είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους, ενώ βοηθούν και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Χυμός ρόδι

“Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, 100% χυμός από ρόδι περιέχει κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Τα ρόδια έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα”, λέει η Goodson.

Ο χυμός ροδιού μπορεί επίσης να παρέχει στο σώμα σας βιταμίνη C, να βοηθήσει στην πέψη και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Μελέτες έχουν επανειλημμένως δείξει, ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network έδειξε, ότι οι ηλικιωμένοι που έπιναν κατά μέσο όρο περίπου 14 ποτά την εβδομάδα σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ γνωστικής ικανότητας σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα.

Η έρευνα δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ. Μάλιστα, πολλές από τις πιο υγιεινές περιοχές του κόσμου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρασί στη διατροφή τους. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ είναι χρήσιμος για τον εγκέφαλό σας και τη γενική υγεία.

Πηγή: pierianews.gr