Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τους δεκαπέντε υποψήφιους που το απαρτίζουν με στόχο «τη νίκη για την πολιτική αλλαγή».

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε με έναν ξεχωριστό τρόπο, μέσω βίντεο στο οποίο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου (σσ επίσης υποψήφια) παρουσίασε ένα προς ένα τα ονόματα, σημειώνοντας ότι η λίστα αυτή αντικατοπτρίζει τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, τις ρίζες του στην κοινωνία και την ανανέωση στις τάξεις του κόμματος. Άνθρωποι με βαριά βιογραφικά, επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση και εκπρόσωποι της κοινωνίας και των κινημάτων.

Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από 50% γυναίκες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Επικεφαλής τίθεται ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου. Στην τελευταία, τιμητική θέση ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αναλυτικά

 1. Όθωνας Ηλιόπουλος, γιατρός καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ ερευνητής. Εργάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
 2. Έλενα Ακρίτα. Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος μια γυναίκα με έντονη δράση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 3. Ευάγγελος Αποστολάκης, εν αποστρατεία ναύαρχος  επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
 4. Πόπη Τσαπανίδου Δημοσιογράφος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
 5. Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και μάχιμος δικηγόρος.
 6. Τζένη Λειβαδάρου. Ανάπηρο άτομο. Πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων αλλά και στα οικονομικά των υποδομών από το Cambridge. Ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 7. Θανάσης Τσακρής. Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.
 8. Ζωρζέττα Λάλη. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 9. Στέφανος Κασσελάκης απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας. Σπούδασε με υποτροφίες χρηματοοικονομικά και διεθνείς επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία. Με ενεργή δράση σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.
 10. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η μοναδική γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Με ειδίκευση αλλά και προϋπηρεσία στη διαχείριση προσφυγικού/μεταναστευτικού.
 11. Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Πολιτικός μηχανικός, από τη νέα γενιά στελεχών του Σύριζα, ενεργός στο κίνημα των εργαζομένων μηχανικών. Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
 12. Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της ΝΑΣΑ, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
 13. Όμηρος Πουλάκης ηθοποιός με ξεχωριστή δράση στο χώρο του πολιτισμού, ενεργός στο κίνημα Support Art Workers.
 14. Δώρα Τσαμπάζη. Δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
 15. Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, βουλευτής και πρώην υπουργός Επικρατείας».

Πηγή: pierianews.gr