Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι πιθανό να ξαναρχίσει εγκαίρως αύριο, Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από την πλήρη ικανότητα του αγωγού, δήλωσαν κατ΄αποκλειστικότητα στο Reuters δύο ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τα εξαγωγικά σχέδια.

Ο αγωγός, μέσω του οποίου διέρχεται περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε να λειτουργεί για δέκα ημέρες ετήσιων εργασιών συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Οι ρωσικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters πως ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μικρότερη ροή από τη ικανότητά του των περίπου 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40%, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά.

“Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου”, δήλωσε μία από τις πηγές για τις ποσότητες αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από αύριο.

H Gazprom και η Nord Stream 1 δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλια την Τρίτη. Στο παρελθόν, η Gazprom έχει επανεκκινήσει τον Nord Stream όπως προέβλεπε το πρόγραμμα έπειτα από τις εργασίες συντήρησης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενδέχεται να μειωθούν λόγω προβλημάτων με άλλες μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, μία από τις οποίες θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αερίου στον κόσμο και δεύτερη στον κόσμο στην προμήθεια αργού πετρελαίου, ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες ως εργαλείο εξαναγκασμού.

Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου, ωστόσο, η Gazprom δήλωσε ότι επικαλείται αναδρομικά “ανωτέρα βία” στους εφοδιασμούς από τις 14 Ιουνίου, μια νομική ρήτρα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις αερίου λόγω ασυνήθιστων συνθηκών.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση της κατάστασης, ότι ο Καναδάς έστειλε τελικά αεροπορικώς την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Η Siemens Energy αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μία από τις πηγές δήλωσε την Τρίτη στο Reuters πως η τουρμπίνα δεν είναι πιθανό να τοποθετηθεί έως τις 21 Ιουλίου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες για το πού βρίσκεται η τουρμπίνα.

Όμως εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η τουρμπίνα είναι ένα ανταλλακτικό που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει πως η απουσία του δεν μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος για τη μείωση της ροής πριν από τις εργασίες συντήρησης.

Πηγή: pierianews.gr