Ανείπωτος πόνος και καταστροφή στην Αϊτή από τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας, ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ανέλθει σε 227, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι, κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν, είναι εκατοντάδες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί είχε ανακοινώσει μέσω twitter ότι «ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών που συγκλόνισε την Αϊτή σήμερα το πρωί προκάλεσε “πολλές” ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες ζημιές στις νότιες περιοχές της χώρας της Καραϊβικής». «Απευθύνω έκκληση για πνεύμα αλληλεγγύης και δέσμευσης όλων των Αϊτινών, προκειμένου να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών.

Εικόνες καταστροφής

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία σήμερα το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κούβα. «Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρο που κατοικεί στο Γκουαντανάμο της Κούβας, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν. Και αυτά τη στιγμή που οι κουβανικές αρχές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Ενώ από τα Ρίχτερ «ταρακουνήθηκαν» στην Τζαμάικα. Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έκανε λόγο για μια σεισμική δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ το σεισμολογικό κέντρο της Κούβας ανέφερε πως κατέγραψε το μέγεθος του σεισμού στους 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: pierianews.gr