Η Σκαμνιά είναι χωριό της Επαρχίας Ελασσόνας του Νομού Λάρισας και βρίσκεται στη μεσημβρινή πλευρά του Ολύμπου, στα 1.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Θάλασσας.

Το μαρτυρικό χωριό συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Γερμανών και των Ιταλών κατακτητών, όπως όλοι οι Έλληνες.

Τον Οκτώβριο του 1940, ο Ελληνικός στρατός δεν επέτρεψε στους Ιταλούς να εισβάλουν στη χώρα μας. Ήρθαν όμως οι Γερμανοί με δύναμη μεγάλη, εισέβαλαν στη χώρα μας με άρματα μάχης και αεροπλάνα, σκορπίζοντας τον όλεθρο.

Οι Έλληνες δεν άντεχαν να είναι σκλαβωμένοι, πήραν τα όπλα και βγήκαν αντάρτες στα βουνά. Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού συγκρότησαν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ Ολύμπου, ορίζοντας έδρα την Σκαμνιά.

Σύμφωνα με την κα Τούλα Μουγδή, Πρόεδρο του Συλλόγου των απανταχού Σκαμνιωτών Ολύμπου, η Σκαμνιά είχε χάσει τότε το 10 % του πληθυσμού της, ενώ πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια της. Από τον βομβαρδισμό του χωριού χάθηκαν τρεις ανθρώπινες ζωές, από τις δύο επιδρομές των Γερμανών 11, από τους στρατευμένους κατοίκους της Σκαμνιάς 5, από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης 100.

Ο Κωνσταντίνος Μουγδής, είναι ένας 96χρονος κάτοικος Σκαμνιάς Ολύμπου, ο οποίος βίωσε το Ολοκαύτωμα του χωριού. Η μαρτυρία του συγκλονίζει.

Πηγή: pierianews.gr