Οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη τα άτομα που απομακρύνθηκαν έφτασαν στο Τζιμπουτί, ενώ με επόμενη πτήση αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν άλλοι 12 Έλληνες.

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν».

Στην επιχείρηση απομάκρυνσης των πρώτων ξένων πολιτών από το Σουδάν αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Επικοινωνία Δένδια – Γαλλίδας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά με θέμα την ασφάλεια Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους απο τη χώρα. Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαρόπουλου.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο επίτιμος πρόξενος στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, μιλώντας στο CNN Greece διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι ούτε συμμετέχουν σε κονβόι άλλων δυνάμεων. Το ίδιο επιβεβαιώνει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμο Παγουλάτο (το μεσημέρι της Κυριακής), ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece δεν επιβεβαίωσε την μεταφορά Ελλήνων με το κομβόι των Γάλλων πολιτών. Ο κ. Παγουλάτος είπε ότι οι Έλληνες πολίτες ήταν ασφαλείς και δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά τους.

Πηγή: pierianews.gr