Σήμα εκκίνησης δίνεται στις αρχές Ιουνίου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες που εδραιώνεται πλέον, μετά από τις άοκνες προσπάθειες των φορέων του τουρισμού αλλά και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 2 Ιουνίου, με το πρώτο δρομολόγιο να ξεκινά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τα νησιά των Σποράδων.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο φέρνει χαμόγελα τόσο στους τουρίστες που θέλουν να πάρουν μία καλοκαιρινή ανάσα, όσο και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα συγκεκριμένα νησιά, καθώς για φέτος οι προβλέψεις δείχνουν πως θα βουλιάξουν από κόσμο!

«Στείλαμε κοινή επιστολή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο υπουργείο Ναυτιλίας και εισακουστήκαμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και αισιόδοξοι με την επαναφορά αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από το εξωτερικό και τα Βαλκάνια», σημείωσε στο thestival.gr ο δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας.

Για πολλούς Θεσσαλονικείς, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά των Σποράδων, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για mini εξόρμηση στα νησιά σε σύντομο χρόνο και χωρίς ταλαιπωρία, αφού το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Σκιάθο διαρκεί 3 ώρες και 10 λεπτά, για Σκόπελο 3 ώρες και 55 λεπτά και για Αλόννησο 4 ώρες και 15 λεπτά.
Σταθερή η τιμή των εισιτηρίων, έναρξη με τρία δρομολόγια την εβδομάδα.

Τα δρομολόγια για Σποράδες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα εκτελούνται από το επιβατηγό – οχηματαγωγό Superrunner 2, της εταιρείας SeaJets.

Το ταχύπλοο χωρητικότητας 900 επιβατών και 160 Ι.Χ., θα μεταφέρει επιβάτες από τη Θεσσαλονίκη προς τα λιμάνια των νησιών των Σποράδων τρεις φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

«Έως τις 7 Ιουλίου θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Έπειτα θα γίνουν τέσσερα, με αναχωρήσεις από τη Θεσσαλονίκη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο. Με αυτήν τη συχνότητα αναμένεται να πάμε έως τις 10 Σεπτεμβρίου», τόνισε στο thestival.gr ο εκπρόσωπος του εμπορικού τμήματος της SeaJets, Βασίλης Αδάμης.

Όπως είπε, η τιμή των εισιτηρίων αναμένεται να κυμανθεί στο ίδιο πλαίσιο με πέρυσι. Ενδεικτικά, ένα εισιτήριο Economy Class από Θεσσαλονίκη για Σκιάθο κοστίζει 36,70 ευρώ, με τις τιμές να αυξάνονται για τις υπόλοιπες θέσεις.

«Μάχη» για να μη χρειάζεται επιδότηση το δρομολόγιο

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας αποκάλυψε πως τελικό στόχο αποτελεί, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη να είναι βιώσιμη και χωρίς την επιδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας καθώς και να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού εκτός από τους Θεσσαλονικείς, είναι πολλοί οι τουρίστες από χώρες των Βαλκανίων που επιλέγουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο για να φτάσουν στις Σποράδες.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε βάση έτσι ώστε να μη χρειάζεται επιδότηση το δρομολόγιο. Να καθιερωθεί αυτή η γραμμή και να ξεκινά όσο πιο νωρίς γίνεται, ακόμα από τα μέσα Μαΐου», υποστήριξε.

Ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε και στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους Σκιαθίτες και τους Θεσσαλονικείς.

«Μας αγαπάνε πολύ αλλά και εμείς τους αγαπάμε. Υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση ανάμεσά μας. Πέρυσι λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό και το citybreak από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Κάναμε κοινές δράσεις προβολής με τον δήμο».

Ρεκόρ στη Σκιάθο για πτήσεις και πληρότητες

Το 2023 αναμένεται να είναι μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στη Σκιάθο, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, για τον Μάιο αναμένονται 270 αφίξεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

«Είμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο από πλευράς κρατήσεων για φέτος. Πρώτη φορά τον Μάιο έχουμε τόσες πτήσεις. Συνήθως είχαμε 220- 230 τον συγκεκριμένο μήνα», είπε ο κ. Τζούμας και υπογράμμισε πως από την Παρασκευή οι πληρότητες στο νησί θα αγγίζουν το 60%. «Ίσως το πιο καλό καλοκαίρι που είχαμε ποτέ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τη φετινή τουριστική σεζόν, η πρώτη πτήση από το εξωτερικό για τη Σκιάθο έφτασε το Σάββατο 22 Απριλίου και ήταν από το Παρίσι.

Αύξηση 23% στις κρατήσεις για Σκόπελο – «Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να ανακοινώνεται νωρίτερα»

Αισιόδοξα νέα έρχονται και από την άλλη αρχόντισσα των Σποράδων, τη Σκόπελο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μαίρη Διαμάντη, το νησί καταγράφει ήδη αύξηση 23% στις κρατήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022,

Όπως εξήγησε στο thestival.gr, φέτος «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις κρατήσεις των ελεύθερων πελατών. Έχουν κάνει νωρίτερα τις κρατήσεις τους, μέσω πλατφόρμας».

Όμως, σύμφωνα με την κ. Διαμάντη, το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη γίνονται περίπου έναν μήνα πριν την έναρξη των δρομολογίων, αποτελεί εμπόδιο για μεγάλη μερίδα τουριστών που θέλει να κλείσει τις διακοπές του στις Σποράδες.

«Απογοητεύει τον πελάτη που δεν γνωρίζει νωρίτερα πότε ξεκινούν τα δρομολόγια, για να γίνονται προκρατήσεις. Δεν θα έπρεπε τον Μάιο να ανακοινώνονται οι ημερομηνίες, αλλά Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Ένας καλός πελάτης θέλει να ξέρει για να κλείσει τα εισιτήρια του, ειδικά οι οικογένειες», δήλωσε η ίδια και επισήμανε ότι «για εμάς είναι must η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας θεωρούν τις Σποράδες δικά τους νησιά».

Η τουριστική σεζόν για τα περισσότερα ξενοδοχεία της Σκοπέλου ξεκινά μετά τις 17 Μαΐου, όπου και αναμένονται οι αφίξεις των πρώτων groups τουριστών από Αγγλία, Σκανδιναβία, Γαλλία και Ολλανδία.

Πηγή: pierianews.gr