Το πρόγραμμα «Roam like at home» θα ανανεωθεί για άλλα δέκα χρόνια, σύμφωνα με σχέδια που συμφωνήθηκαν ανεπίσημα μεταξύ των ευρωβουλευτών και της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου τη Πέμπτη.

Η συμφωνία αναφέρει ότι ως συνέχεια της κατάργησης των επιβαρύνσεων περιαγωγής το 2017, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό στην ΕΕ χωρίς πρόσθετες χρεώσεις πέραν αυτών που ήδη πληρώνουν στο σπίτι. Δηλαδή με απλά λόγια, οι χρεώσεις για τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας δεν θα αλλάζουν αν κάποιος πολίτης μεταβεί σε άλλο κράτος μέλος της.

Επιπλέον, θα δικαιούνται την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως στο εσωτερικό. Οι πάροχοι περιαγωγής θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την ίδια ποιότητα περιαγωγής με αυτές που προσφέρονται στο εσωτερικό, εάν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στο δίκτυο στη χώρα επίσκεψης.

Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μια διάταξη για την απαγόρευση πρακτικών που μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών περιαγωγής (π.χ. με τη μετάβαση της σύνδεσης από 4G σε 3G).

Δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Οι ταξιδιώτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετη χρέωση – είτε μέσω κλήσης είτε μέσω μηνύματος κειμένου, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης των πληροφοριών τοποθεσίας του καλούντος. Οι φορείς θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, όπως συμφωνήθηκε. Τα άτομα με αναπηρία επίσης, θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Πρόσκληση για τερματισμό προσαυξήσεων για κλήσεις εντός της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές πίεσαν να τερματιστούν οι πρόσθετες χρεώσεις για κλήσεις εντός ΕΕ (π.χ. όταν καλούν από το Βέλγιο στην Ιταλία), καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ κλήσεων περιαγωγής και κλήσεων εντός ΕΕ. Επί του παρόντος, οι κλήσεις εντός ΕΕ περιορίζονται στα 19 σεντς ανά λεπτό. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει την κατάσταση και θα αξιολογήσει εάν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ανώτατων ορίων.

Οι χρεώσεις περιαγωγής χονδρικής – οι πάροχοι τιμών χρεώνουν ο ένας τον άλλον όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην ΕΕ – θα περιοριστούν στα 2 € ανά Gigabyte (Gb) από το 2022 σταδιακά σε 1 € το 2027. Εάν οι καταναλωτές υπερβούν τα συμβατικά όρια κατά την περιαγωγή , τυχόν πρόσθετες χρεώσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια χονδρικής περιαγωγής.

Ο κανονισμός για την περιαγωγή «Roam-Like-At-Home» (RLAH) όριζε τη λήξη των πρόσθετων χρεώσεων περιαγωγής λιανικής στην ΕΕ από τις 15 Ιουνίου 2017. Ο κανονισμός ισχύει επί του παρόντος έως τις 30 Ιουνίου 2022και με την νέα συμφωνία, εφόσον τεθεί σε ισχύ, θα παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια.

«Δημιουργούμε μια πιο δίκαιη αγορά περιαγωγής»

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής Ανγκέλικα (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που είναι προοδευτική και οδηγεί σε ακόμη καλύτερη ποιότητα και υπηρεσίες για τους ευρωπαίους πολίτες. Δημιουργούμε μια πιο δίκαιη αγορά περιαγωγής, μειώνοντας σημαντικά τα ανώτατα όρια χονδρικής. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος μου ήταν να βελτιώσω σημαντικά την κατάσταση για τους καταναλωτές», είπε.

«Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε έναν νέο κανονισμό που να προσφέρει ακριβώς αυτό, παρέχοντας παράλληλα αρκετή ευελιξία για να αντιδράσουμε στις νέες εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι η ΕΕ πιάνει συνεχώς τον παλμό. Η αποψινή συμφωνία είναι ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματική Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και είμαι χαρούμενη που μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή την ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», κατέληξε.

Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου θα ψηφίσει επί του κειμένου σε προσεχή συνεδρίαση.

Πηγή: pierianews.gr