Κατέπεσε λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου Καβάλας, αεροσκάφος τύπου Antonov το οποίο μετέφερε δώδεκα τόνους με «επικίνδυνο φορτίο».

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έδωσαν στις ελληνικές αρχές οι αντίστοιχες σερβικές από το σχέδιο πτήσης που είχε υποβάλει το Antonov επέβαιναν 8 άτομα, μέλη του πληρώματος και στο φορτίο του περιλαμβάνονταν 12 τόνοι «επικίνδυνο φορτίο», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το είδος του. Εκτιμάται ότι πρόκειται για εκρηκτικές ύλες, ενώ μετά τη συντριβή ακολούθησαν απανωτές εκρήξεις. Στην περιοχή έσπευσε ειδικό συνεργείο πυροτεχνουργών του στρατού για τη διαχείριση ευαίσθητου υλικού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν τη φωτιά που ξέσπασε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο έχει δοθεί εντολή να κρατηθούν όλοι τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από το σημείο της συντριβής. 

Σοκ προκαλούν τα βίντεο που κατέγραψαν κάτοικοι της Καβάλας που έβλεπαν το αεροπλάνο να φλέγεται καθώς πετούσε πάνω από κατοικημένες περιοχές, στην προσπάθεια του πιλότου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, καθώς είχε ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση, έχοντας αναφέρει βλάβη στον ένα από τους τέσσερις κινητήρες του.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Αξιωματικοί της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι επιχειρούν από απόσταση ασφαλείας καθώς αναφέρονται και διάσπαρτα βλήματα στην περιοχή.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης θεωρούνται άκρως τοξικά αυτά που εκλύονται και εστάλη μήνυμα 112 με τη σύσταση οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην κάνουν χρήση του κλιματιστικού, έτσι ώστε να μην «μπούνε» μέσα οι «επικίνδυνες, τοξικές αναθυμιάσεις» που εκλύονται από το φλεγόμενο αεροσκάφος.

Πηγή: pierianews.gr