Σε μια βελτίωσης της εικόνας της, η ολλανδική πρωτεύουσα Άμστερνταμ – μοιράζεται τον τίτλο με τη διοικητική πρωτεύουσα Χάγη – θέτει στο στόχαστρό της μια βασική τουριστική της “ατραξιόν”: τα coffee shops.

Μόνον πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι της Ολλανδίας θα επιτρέπεται να εισέρχονται στα καταστήματα όπου γίνεται μεταξύ άλλων πώληση προϊόντων κάνναβης, με βάση την πρόταση της δημάρχου της πόλης Femke Halsema. Το σχέδιο, το οποίο στηρίζεται και από την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας και τους εισαγγελείς, έχει ως στόχο τη μείωση της ροής “σκληρών” ναρκωτικών και τον περιορισμό της δράσης δικτύων οργανωμένου εγκλήματος τα οποία συνδέονται με το εμπόριο μαριχουάνας.

“Η αγορά κάνναβης έχει γίνει πια υπερβολικά μεγάλη και έχει “υπερθερμανθεί””, σημειώνει η Halsema, σε γραπτά σχόλιά της για το θέμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. “Θέλω να συρρικνώσω την αγορά κάνναβης και να την κάνω διαχειρίσιμη. Η προϋπόθεση μόνιμης κατοικίας στη χώρα είναι όντως σκληρή, δεν βλέπω όμως καμία εναλλακτική”.

Η Halsema υπέβαλε το σχέδιό της στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ νωρίτερα σήμερα, ανοίγοντας τη σχετική πολιτική συζήτηση, μεταξύ άλλων και για μια μεταβατική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των εν λόγω καταστημάτων. Η ίδια θεωρεί ότι η διάταξη θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νωρίτερο το 2022.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια μείωσης της ροής επισκεπτών στην πόλη και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Τεράστια πλήθη επισκέπτονται την πόλη από τότε που οι φθηνές πτήσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους έκαναν το ιστορικό της κέντρο έναν δημοφιλή προορισμό για “αποδράσεις” σαββατοκύριακου.

Προ των lockdown του κοροναϊού, η φημισμένη συνοικία της πόλης με τα “κόκκινα φανάρια”, τα coffee shops και τα γραφικά κανάλια του Άμστερνταμ προσέλκυαν άνω του 1 εκατ. επισκέπτες τον μήνα.

Στην πόλη λειτουργούν 166 coffee shops, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να κλείσουν εάν το σχέδιο λάβει τελικώς έγκριση.  Η τοπική ζήτηση για κάνναβη θα μπορούσε να υποστηρίξει μόλις 68 εξ αυτών, σύμφωνα με έρευνα των ολλανδικών αρχών.

Πηγή: pierianews.gr