Με απόλυση και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι εκδίδουν ή λαμβάνουν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως “το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές ως πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις”.

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν λίγες περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

“Κάνουμε ελέγχους όπου αναφέρονται ύποπτα περιστατικά. Δημιουργούσαμε ένα πλαίσιο να μην είναι ελκυστικό” υπογράμμισε, λέγοντας ότι όταν κάποιος δρα όπως η υπάλληλος, στον Παλαμά της Καρδίτσας “μας μπαίνουν και υποψίες ότι υπάρχει και άλλο κίνητρο”, εννοώντας τη χρηματική αμοιβή.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως “η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, αν κριθεί ότι κάνει αυτή την πράξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει” πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί δεν θα επιτρέπεται να εμβολιάζουν πολίτες.

Υποστήριξε ακόμα ότι όσοι βγαίνουν σε αναστολή δεν χάνουν την δουλειά τους.

“5.350 υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή. Αντιστοιχεί στο 5% του ΕΣΥ. Το μέτρο της υποχρεώτικοτητας απέδωσε. Προφανώς υπάρχει και ένα τμήμα κόσμου που δεν θα εμβολιαστεί. Λόγω αναστολών, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα σε γιατρούς και νοσηλευτές, πολύ μικρότερο από αυτό που φανταζόμασταν. Προσπαθούμε με μετακινήσεις, να δούμε τα κενά, να τα καλύψουμε για τρεις μήνες τα κενά. Προφανώς θα δημιουργηθούν αρρυθμίες όταν φεύγουν 5.300 άτομα. τις καλύπτουμε με προσλήψεις και μετακινήσεις” τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ανέφερε εξάλλου ότι το μέτρο “δεύτερης ευκαιρίας” στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς απέδωσε, αφού “στις 1, 2, 3 Σεπτεμβρίου εμβολιάστηκαν αρκετοί υγειονομικοί”.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι σέβεται όλους τους υγειονομικούς, ακόμα και αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, γιατί έδωσαν έναν σκληρό αγώνα δύο χρόνια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

“Όμως, δεν σέβομαι αυτόν που με παράνομη πράξη, προσπαθεί να δείξει ότι είναι εμβολιασμένος και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων”.

Πηγή: pierianews.gr