Στο φόντο των προκλήσεων και των απειλών, με αιχμή την αποστολή του “Τσεσμέ” στο Αιγαίο αλλά και την εμπρηστική ρητορική, εξακολουθεί να βάζει η Άγκυρα τις διερευνητικές επαφές αλλά και την πενταμερή για το Κυπριακό, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος της ΕΡΤ.

Σε επιθετικό ύφος ο Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε την τουρκική αξίωση για δύο κράτη στην Κύπρο. Τις ελληνικές κόκκινες γραμμές επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα το δεσμευτικό πλαίσιο των διερευνητικών αλλά και την ελληνική πρόσκληση στην οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει.

Την ώρα που το υδρογραφικό ερευνητικό Τσεσμέ έχει εξέλθει από τα στενά κι έχει πλεύσει προς τη θαλάσσια περιοχή της Ίμβρου -απέναντι από τη Λήμνο- αντί της περιοχής της Νavtex, δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, η Τουρκία δείχνει να ζυγίζει το επόμενο βήμα καθώς η διάρκεια της Navtex είναι μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Βεβαίως η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Αγκύρας ώστε να κλειδώσει και η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχοντας προειδοποιήσει ότι τέτοιες κινήσεις όπως αυτή με το “Τσεσμέ” δεν βοηθούν το κλίμα.

“Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο” ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την αγωνία που έχει η Άγκυρα για την στάση των ΗΠΑ σ’ ότι αφορά το Αιγαίο, το Κυπριακό και την Αν. Μεσόγειο, κάλεσε με προκλητικό τρόπο τα τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά. “Οι προκλητικές προσπάθειες περιορισμού όλων των δικαιωμάτων μας βάσει του διεθνούς δικαίου, παρά τη θετική εποικοδομητική μας προσέγγιση, οι ανεύθυνες δηλώσεις και οι απειλές αυξάνουν φυσικά την ένταση στο Αιγαίο, κλιμακώνουν και εμβαθύνουν τα προβλήματα, διαταράσσουν την περιφερειακή ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα”.

Η έκδοση της Navtex για το “Τσεσμέ” στα διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου αποτελεί μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων καθώς αμφισβητεί την περιοχή ευθύνης άσκησης αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θέτει εαυτόν σε ρόλο ρυθμιστή, περιοχής με στόχο τον εγκλωβισμό των ελληνικών νησιών σε ζώνες τουρκικής ευθύνης .

Στo μεταξύ, στον Αργοσαρωνικό διεξήχθη ακόμη μια άσκηση ειδικών επιχειρήσεων, με σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδας από την Ζ΄ΜΑΚ ενώ νότια της Κρήτης το πλήρωμα της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ είχε την ευκαιρία να συνεκπαιδευτεί με το πλήρωμα ενός αντιτορπιλικού Αρλεϊ Μπερκ Πορτερ.

Πηγή: pierianews.gr