Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (6/3) τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι Ερντογάν και Μπαχτσελί δεν έχουν συγχαρεί ακόμα τον αντίπαλό τους. Η πρώτη δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας και δίνει προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν, με εκλογή από τον πρώτο γύρο και διαφορά 13 μονάδες.

Επισήμως και υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας ύστερα από ένα τριήμερο θρίλερ διαπραγματεύσεων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εκφώνησε πανηγυρική ομιλία στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Στόχος του, είπε, να ανατρέψει τον θρόνο των δυναστών αλλά προειδοποίησε τους συντρόφους του πως ακολουθούν δύσκολες ημέρες.

«Ξέρω πως είναι εύκολο να είσαι φίλος αυτού που βρίσκεται στο παλάτι . Υπάρχουν λεφτά, δόξα…Αλλά η συντροφιά με τον κύριο Κεμάλ είναι επώδυνη. Είναι ένας μακρύς και στενός δρόμος, γεμάτος κινδύνους.» είπε μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Τόνισε πως αμέσως θα επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές και έπλεξε το εγκώμιο των πέντε εταίρων της συμμαχίας.

«Αυτή την τρέλα θα την κάνουμε μαζί με την Πρόεδρο Μεράλ Ακσενέρ. Επειδή η κα Meral είναι γενναία. Παλεύει σκληρά και θέλω να γίνει γνωστό» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου παιδί του και τον Μανσούρ Γιαβάς συναγωνιστή που τους δένει μακροχρόνια φιλία. Οι δύο δήμαρχοι ήταν το διαπραγματευτικό χαρτί της Μεράλ Ακσενέρ για την επιστροφή της με τον όρο να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, ωστόσο ο Αλί Μπαμπατζάν τονίζει πως και το δημαρχιακό τους αξίωμα είναι εξίσου σημαντικό

«Νομίζω ότι δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των δημαρχιών των δύο μεγαλύτερων σε πληθυσμό πόλεων της Τουρκίας στο AKP» εκτίμησε ο Αλι Μπαμπατζάν.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του Κιλιτσντάρογλου. Αναλυτές τονίζουν πως για να αυξηθούν οι πιθανότητες νίκης είναι απαραίτητη η προσέγγιση με το HDP. Το φιλοκουρδικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα τον στηρίξει, εάν επιτευχθεί συμφωνία σε κάποιες βασικές αρχές, με στόχο να τελειώσουν οι εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Αίσθηση προκαλεί η έως τώρα στάση του Ερντογάν και του εταίρου του που δεν έχουν συγχαρεί τον Κιλιντζντάρογλου. Μάλιστα ο Μπαχτσελί εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ακσενέρ χαρακτηρίζοντάς την αναξιόπιστη.

Πηγή: pierianews.gr