Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, φαίνεται πως η πινακίδα προειδοποιεί για το ύψος σε υπόγεια διάβαση που ακολουθεί. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ρουμανίας συνολικά 7 τροχαία έχουν συμβεί από τα εγκαίνια του συγκεκριμένου δρόμου στις 4 Σεπτεμβρίου 2022 έως σήμερα.

Ο υπόγειος δρόμος Pasajul Unirii, άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από την ανακατασκευή του που διήρκησε 77 μέρες και στοίχισε 14 εκατομμύρια λέι (2,85 εκατ. ευρώ). Στην είσοδο του υπάρχει η μοιραία μεταλλική μπάρα, η οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για το μέγιστο ύψος των 3,5 μέτρων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, μόλις τέσσερις μέρες έπειτα από τα εγκαίνια της υπόγειας διάβασης έγινε ένα τροχαίο ατύχημα που θυμίζει αρκετά το δυστύχημα που συνέβη πριν από λίγο. Τούρκος οδηγός φορτηγού τύπου ΤΙR προσέκρουσε στην ίδια μεταλλική μπάρα και κατέστρεψε την οροφή της καμπίνας του φορτηγού του, χωρίς ο ίδιος να κινδυνέψει.

Ο δήμαρχος του Τομέα 4 του Βουκουρεστίου, Daniel Băluță, ανέφερε τότε ότι ήθελε οι οδηγοί να υπακούουν στην πινακίδα και τους κανόνες. Έγραψε ξεκάθαρα «απαγόρευση ύψους 3,5 μέτρων» στην είσοδο της υπόγειας διάβασης Unirii στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως το περιστατικό συνέβη επειδή ο οδηγός προσπάθησε να περάσει με ένα TIR ύψους 4,2 μέτρων μη προσέχοντας την πινακίδα. Ο Băluță επεσήμανε ότι αυτό το απαγορευτικό σήμα υπήρχε και πριν από τις εργασίες συντήρησης.

Πού βρίσκονται οι τραυματίες και το δρομολόγιο που ακολούθησε το λεωφορείο

Σε επικοινωνία του CNN Greece με τον δημοσιογράφο του Antena 3 / CNN Romania, Άλεξ Καντουνιάρι, από το δυστύχημα έχουν τραυματιστεί συνολικά 24 άτομα, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα όμως, με την τελευταία εξέλιξη και με βάση όσα ανέφερε ο επικεφαλής των ρουμανικών Επειγόντων Υπηρεσιών, δρ. Ραέντ Αραφάτ στο Antena 3 CNN, μόνο ένα άτομο, βρίσκεται πια σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Επειγόντων της Φλορεάσκα. Οι υπόλοιποι τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα. Τα νοσοκομεία έχουν αναλάβει να ενημερώσουν επίσημα την Πρεσβεία για την εξέλιξη της υγείας των τραυματιών.

Στο λεωφορείο επέβαιναν οι 47 επιβάτες και ένας οδηγός, στο σύνολο δηλαδή 48 άτομα, εκ των οποίων 22 ενήλικες και 2 παιδιά βρίσκονται σε διάφορα νοσοκομεία:

  • 4 άτομα στα Νοσοκομείο Επειγόντων της Φλορεάσκα
  • 10 άτομα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Επειγόντων
  • 8 στο Γενικό Νοσοκομείο Επειγόντων «Bagdasar Arseni»
  • 2 άτομα στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το πούλμαν με τους 47 επιβάτες ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης από τον Βόλο, έκανε στάση σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη και το πρωί έφτασε στο Βουκουρέστι. Μόλις έφτασαν στο κέντρο, ο οδηγός δεν είδε τη σήμανση με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην πινακίδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Οbservator Antena 1, το τροχαίο συνέβη όταν το λεωφορείο που μάλλον έτρεχε, παραβίασε πινακίδα σχετικά με το όριο ύψους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει στην μπάρα η οποία συνέθλιψε την οροφή. Επίσης, μετά την πρόσκρουση, τα παράθυρα του πούλμαν έσπασαν.

Αρνητικός σε αλκοτέστ ο οδηγός

Σύμφωνα με νομικές πηγές που μεταδίδει το Οbservator Antena 1, ο οδηγός του λεωφορείου βρέθηκε αρνητικός σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Ο άνδρας εξήγησε στην αστυνομία ότι κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Κοινοβουλίου και το Google Maps πρότεινε τη διαδρομή μέσω του περάσματος Unirii.

«Και οι τέσσερις άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί έχουν απεγκλωβιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Daniel Vasile στο Digi 24.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, στα οποία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Ανάμεσα στους τραυματίες, υπάρχουν δύο παιδιά ενώ τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η μία γυναίκα δεν έχει τις αισθήσεις της και οι άλλοι δύο έχουν χτυπήσει στο κεφάλι αλλά έχουν τις αισθήσεις τους. Τα μέλη της πρεσβείας, που πήγαν στο σημείο του δυστυχήματος αρχικά, έχουν μεταβεί στα νοσοκομεία.

Ο άνδρας που κατέληξε, είναι περίπου 50 ετών και όσοι δεν έχουν τραυματιστεί, είναι σε ξενοδοχείο.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ανακοίνωση αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο που μετέφερε Έλληνες πολίτες από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, σήμερα, σημειώθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα, δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου με 47 Έλληνες επιβαίνοντες και έναν Έλληνα οδηγό.

Κατόπιν ενημέρωσης του Τμήματος Εκτάκτων Περιστατικών του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρουμανίας, 24 από τους επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία για εξέταση και ενδεχόμενη παροχή πρώτων βοηθειών.

Από τους ανωτέρω, 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Δυστυχώς, ένας επιβάτης του λεωφορείου κατέληξε.

Οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο.

Κλιμάκιο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι έσπευσε αμέσως στο σημείο του συμβάντος και, στη συνέχεια, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι ανωτέρω Έλληνες πολίτες.

Επίσης, στελέχη της Πρεσβείας παραμένουν στα νοσοκομεία για να προσφέρουν κάθε δυνατή συνδρομή στους τραυματίες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και παρακολουθεί την κατάσταση.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία είναι τα ακόλουθα: 210 368 1730, 210 368 1350.

Το ρεπορτάζ του CNN Romania

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του CNN Romania, το λεωφορείο παραβίασε το όριο ύψους σε τούνελ στην πόλη του Βουκουρεστίου, παρασύροντας πινακίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί το δυστύχημα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Ρουμανίας

Σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, γύρω στη 1.30 μ.μ., η Ταξιαρχία Τροχαίας ενημερώθηκε για ένα τροχαίο ατύχημα στην είσοδο της Pasajul Unirii, με κατεύθυνση κίνησης από το Bd. Tineretului προς την πλατεία Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο οδηγός ενός πούλμαν προσέκρουσε στην πύλη του περάσματος Unirii.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

Πηγή: pierianews.gr