Λεπτομέρειες ενόψει της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο σε λιγότερο από ένα μήνα αποκάλυψαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η πορεία που θα ακολουθήσει στις 6 Μαΐου με την άμαξά του ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η βασιλική οικογένεια, είναι πιο σύντομη από αυτή που έκανε η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ στη δική της στέψη το 1953. Ο λόγος είναι ότι θέλει να έχει μια πιο σεμνή διαδικασία, όπως ανέφερε το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Σπάζοντας την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος και σύζυγος του Βασιλιά Καμίλα θα βγουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με μία ιππήλατη, επιχρυσωμένη μαύρη με διαμάντια άμαξα που είχε χρησιμοποιηθεί για την 60η επέτειο της βασίλισσας Ελισάβετ στην μοναρχία.

Η άμαξα διαθέτει θέρμανση, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και ένα σύστημα ανάρτησης που θα προσφέρει μια πιο άνετη βόλτα. Η πομπή των δύο χιλιομέτρων που θα κάνει ο βασιλιάς Κάρολος μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ θα είναι πιο σύντομη από εκείνη που είχε κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ στη δική της τελετή στέψης.

Η πομπή θα περάσει από την μικρή αψίδα του ναυαρχείου (Admiralty Arch), από την πλατεία Τραφάλγκαρ και το άγαλμα του Καρόλου Α’, του μονάρχη που αποκεφαλίστηκε το 1649. Θα συνεχίσει μπροστά από το Κοινοβούλιο για να φτάσει στις 11 το πρωί στο Αβαείο για την έναρξη της τελετής στέψης.

Μειωμένος θα είναι και ο χρόνος της τελετής στέψης, ο οποίος στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ είχε διαρκέσει 3 ώρες.

Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ η Καμίλα θα στεφθεί βασίλισσα, όπως θα αποκαλείται στο εξής, με το τροποποιημένο στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, συζύγου του Γεωργίου Ε’.

Αντίθετα με την πορεία που ακολούθησε η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της το 1953, ο Κάρολος και η Καμίλα θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και κατά την επιστροφή τους, με μία άμαξα 260 ετών, που έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε τελετή στέψης από το 1831.

Τη χρυσή βασιλική άμαξα, η οποία ζυγίζει 4 τόνους έχει ύψος 4 μέτρα, μήκος 7 μέτρα και τη σέρνουν οκτώ άλογα.

Το αυτοκρατορικό στέμμα με τα 2.868 διαμάντια

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, την οποία θα διεξάγει ο Τζάστιν Γουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Το στέμμα, που αποτελεί και την έμπνευση για το βασιλικό emoji, είναι από 2,2 κιλά καθαρό χρυσό με ρουμπίνια, αμέθυστο, ζαφείρια, τουρμαλίνες με μωβ βελούδο. 

Είναι αυτό που είχε φορέσει η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη στέψη της. Στο τέλος της τελετής στέψης, ο Κάρολος θα αλλάξει και θα φορέσει ένα πιο ελαφρύ βασιλικό στέμμα για την πομπή της επιστροφής στο παλάτι.

Τα emoji για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Από την άλλη πλευρά, ένα ειδικό emoji έχει επίσης σχεδιαστεί για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Το emoji, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στο Twitter από σήμερα, είναι εμπνευσμένο από το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Ενώ για πρώτη φορά ετοιμάστηκε ένα emoji για μια στέψη, στο παρελθόν είχε σχεδιαστεί ένα emoji για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο. Σε αυτό το emoji, η αγαπημένη ράτσα σκύλου της βασίλισσας, το κόργκι, απεικονίστηκε με ένα στέμμα στο κεφάλι.

Η λίστα των καλεσμένων για τη στέψη του Καρόλου

Περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι παρακολούθησαν τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αλλά το Αβαείο του Γουέστμινστερ έπρεπε να παραμείνει κλειστό για πέντε μήνες για να καταστεί δυνατή η κατασκευή επιπλέον θέσεων.

Η κανονική χωρητικότητά του είναι περίπου 2.200 και φαίνεται πιθανό ότι αυτός θα είναι ο μέγιστος αριθμός στην περίπτωση της στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε επίσης ότι περισσότεροι από 850 εκπρόσωποι της κοινότητας και βασικοί εργαζόμενοι είναι προσκεκλημένοι στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων περιλαμβάνει 450 παραλήπτες των μεταλλίων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι θα αποτελούν μέρος των 2.000 ατόμων που θα βρίσκονται στο Αβαείο.

Προσκεκλημένοι είναι και 400 νέοι και νέες από οργανώσεις που επιλέχθηκαν από τον Κάρολο και την Καμίλα και οι οποίοι θα έχουν μια ειδική ιδιωτική θέαση της στέψης από την Εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας του Γουέστμινστερ.

Η περίτεχνα σχεδιασμένη πρόσκληση στέψης που αντικατοπτρίζει την αγάπη του Βασιλιά για τη φύση αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τους βασιλικούς παρατηρητές να σχολιάζουν μεταξύ άλλων τη χρήση του τίτλου «Βασίλισσα Καμίλα» για πρώτη φορά.

Πηγή: pierianews.gr