Διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ, επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε “διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης”, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του εξάλλου στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι “δεν μας επιτρέπει ο νόμος να λέμε το όνομα της αλυσίδας (σ.σ.: που διαπράττει κερδοσκοπία) διότι κάθε διοικητική πράξη μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο.

Αν εγώ πω το όνομα της αλυσίδας αλλά η δικαιοσύνη πει ότι το πρόστιμο δεν έπρεπε να μπει, για τους Χ λόγους που θα κρίνει το δικαστήριο, η εταιρία αυτή θα μπορεί να κυνηγάει και εμένα και το κράτος στα δικαστήρια. Βάζουμε πρόστιμο και αν συνεχίσει, θα ξανακάνουμε έλεγχο, το πρόστιμο διπλασιάζεται και μετά τριπλασιάζεται και μετά τετραπλασιάζεται. Μπορούμε να εξετάσουμε τη δημοσιοποίηση σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας επιχείρησης.

“Σήμερα θα υπογράψω τεράστιο πρόστιμο, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού εμπορίου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, διότι σε σειρά προϊόντων, που ελέγξαμε, είχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους”.

Παράλληλα, για όσα ειπώθηκαν στη Βουλή σχολίασε: “Τα νούμερα που ανέφεραν ως υπερκέρδη Τσίπρας και Βελόπουλος δεν θα τα σχολιάσω. Και μόνο το γεγονός ότι απέχουν 600 εκατομμύρια μεταξύ τους, λέει πολλά. Δεν μπορείς να ξέρεις ποια είναι τα κέρδη μιας επιχείρησης για το 2021 αν δεν δημοσιεύσει ισολογισμούς…”

Συγκεντρωτικά στοιχεία από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ

Κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2021 έως και την 24.03.2022, έχουν διενεργηθεί και βρίσκονται εν εξελίξει εκατοντάδες έλεγχοι που αφορούν στην αισχροκέρδεια.

Μέχρι σήμερα, 24/3/2022 βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις που αφορούν στις διατάξεις περί αισχροκέρδειας σε Πρατήρια Υγρών Καυσίμων, Υπεραγορές Τροφίμων, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων, καθώς και στις διατάξεις για υπέρβαση της ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού COVID-19 σε Διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και ιατρεία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους €1.376.992,43. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: pierianews.gr