Η κλοπή ποδηλάτου είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ποδηλάτες. Για να αποφευχθεί η κλοπή ποδηλάτων, οι ιδιοκτήτες πρέπει να λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να διατηρούν τα ποδήλατά τους ασφαλή. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι η χρήση κλειδαριάς ποδηλάτου υψηλής ποιότητας ή λουκέτου ασφαλείας. Στην αγορά σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά στυλ κλειδαριών ποδηλάτων και λουκέτων ασφαλείας, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά για κάθε ανάγκη .

Οι κλειδαριές με καλώδιο είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των αναβατών ποδηλάτου επειδή είναι ελαφριές και εύκολες στη χρήση. Αυτές οι κλειδαριές αποτελούνται από ένα καλώδιο κατασκευασμένο από χάλυβα ή παρόμοιο ισχυρό υλικό, το οποίο μπορεί να τυλιχτεί και να στερεωθεί γύρω από το ποδήλατο όπως είναι η σχάρα ποδηλάτου. Οι κλειδαριές καλωδίου ανοίγουν με συνδυασμό ή κλειδί και το πάχος του καλωδίου καθορίζει το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν. Ενώ είναι σχετικά προσιτές και εύκολες στη χρήση δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή και μπορούν να κοπούν με κόφτες μπουλονιών.

Οι κλειδαριές με αλυσίδα είναι πιο βαριές και πιο ανθεκτικές από τις κλειδαριές καλωδίων, γεγονός που τις καθιστά μια πιο ασφαλή επιλογή. Αυτές οι κλειδαριές αποτελούνται από μια αλυσίδα χάλυβα. Οι κλειδαριές αλυσίδας συνοδεύονται από μια κλειδαριά με κλειδί ή συνδυασμού και οι περισσότερες είναι επικαλυμμένες με προστατευτικό υλικό για την αποφυγή ζημιάς στο ποδήλατο. Ωστόσο, αυτές οι κλειδαριές μπορεί να είναι βαριές και δυσκίνητες στη μεταφορά εξαιτίας του πάχους της αλυσίδας.

Τα U-locks είναι μια δημοφιλή επιλογή μεταξύ των ποδηλατών επειδή είναι πολύ ισχυρά και ασφαλή. Αυτές οι κλειδαριές αποτελούνται από ένα ατσάλινο μέταλλο που έχει σχήμα U, το οποίο μπορεί να στερεωθεί πάνω στο ποδήλατο. Τα U-locks διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικά πάχη. Ωστόσο, ορισμένες κλειδαριές U μπορεί να είναι βαριές και δύσκολες στην μεταφορά.

Οι πτυσσόμενες κλειδαριές είναι ένα σχετικά νέο στυλ κλειδαριάς ποδηλάτου που προσφέρει έναν συνδυασμό ασφάλειας και ευκολίας. Αυτές οι κλειδαριές αποτελούνται από μια σειρά συνδεδεμένων χαλύβδινων ράβδων που μπορούν να διπλωθούν και να ασφαλιστούν γύρω από το ποδήλατο. Οι πτυσσόμενες κλειδαριές διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, ενώ είναι συμπαγείς και εύκολες στη μεταφορά. Ωστόσο, το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν δεν είναι τόσο υψηλό όσο αυτό των κλειδαριών U ή των κλειδαριών αλυσίδας.

Οι έξυπνες κλειδαριές είναι μια νέα καινοτομία στην ασφάλεια ποδηλάτων που προσφέρουν μια σειρά από χαρακτηριστικά πέρα ​​από τις παραδοσιακές κλειδαριές ποδηλάτου. Αυτές οι κλειδαριές μπορούν να ξεκλειδωθούν μέσω μιας εφαρμογής smartphone και μπορούν επίσης να παρέχουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για τυχόν απόπειρες κλοπής ή παραβίασης. Ορισμένες έξυπνες κλειδαριές μπορούν επίσης να παρακολουθούν τη θέση του ποδηλάτου χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS. Ωστόσο, αυτές οι κλειδαριές μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις παραδοσιακές κλειδαριές ποδηλάτου και βασίζονται σε τεχνολογία που μπορεί να παραβιαστεί αν ο χρήστης δεν προσέξει.

Τα λουκέτα είναι μια άλλη επιλογή για το κλείδωμα ποδηλάτων και είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτόν τον σκοπό. Συνήθως μπαίνουν στο δισκόφρενο ή σε κάποιο σημείο που εμποδίζει την κίνηση του οχήματος όταν αυτό κλαπεί. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και επίπεδα ασφάλειας. Ωστόσο, τα λουκέτα δεν είναι τόσο ασφαλή όσο οι κλειδαριές ειδικά για τα ποδήλατα και μπορεί να είναι ευάλωτα στην κλοπή.

Πηγή: pierianews.gr