Μορφή επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν την αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά και ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα, ενώ το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς ενόχους σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Αμερική προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό μάλιστα ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία.  Επιπλέον, η πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων από τα έτοιμα ή κατεψυγμένα γεύματα αυξήθηκε από το 2% στο 11%.

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μια ανασκόπηση είκοσι ετών από το 1999 έως το 2018, αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονιών τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι τη σήμερον ημέρα. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» τονίζει.

Τι περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια ανάλυση των τροφίμων αυτών έδειξε ότι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες (55% έναντι 43%) και πρόσθετα σάκχαρα (19% έναντι 3%). Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες (11% έναντι 21%)

Όπως εξηγεί ο Zhang: «Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας επειδή αλλάζει η φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων» ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι «Οι άνθρωποι που τρώνε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι παχύτεροι και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής στις ΗΠΑ τελικά πέτυχαν και κάτι με τις συμβουλές τους, αφού οι συνεχείς προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ενοχή των αναψυκτικών στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οδήγησε στη μείωση της πρόσληψης των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τα αναψυκτικά από περίπου 11% στο 5% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πηγή: pierianews.gr