Με ένα νέο πακέτο ύψους 395 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν ιδιώτες και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που πλήττει Ελλάδα και Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 12 το μεσημέρι από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα:

Για τους οικιακούς καταναλωτές θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Το μέτρο αφορά πάνω από 4 εκατ. παροχές. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 42 ευρώ.

Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιδότηση θα φτάσει τα 180/MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 54 ευρώ.

Η συνολική αξία των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά για το μήνα Ιανουάριο θα ανέλθει σε 157 εκατ. ευρώ.

Επίσης για τους μη οικιακούς καταναλωτές, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί  και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, ή αλλιώς με 65 ευρώ/MWh. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ισχύει η αναστολή της καταβολής των ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης. Για τον Φεβρουάριο εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του κόστους ρεύματος.

Για το φυσικό αέριο θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με 20 ευρώ/ θερμική μεταβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 540 χιλιάδες καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους κατανάλωσης. Επιπλέον η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει έκπτωση 20 ευρώ/θερμική μεταβατώρα για όλη την κατανάλωση. Το συνολικό ύψος του μέτρου για τον Ιανουάριο φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ.

Για τους μη οικιακούς εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές για τον Ιανουάριο η επιδότηση θα ανέλθει στα 30 ευρώ ανά θερμική μεταβατώρα. Το σύνολο της ενίσχυσης ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Στεκόμαστε πλάι σε κάθε οικογένεια και επιχείρηση με στόχο να μη μείνει κανένας απροστάτευτος, ανέφερε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι το Φεβρουαριο τα μέτρα θα επανεξεταστούν και η επιδότηση θα επανακαθοριστεί ανάλογα με τις τιμές που θα ισχύουν.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κατέθεσε πρόταση ενίσχυσης των επιχειρήσεων στη διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ και το αίτημα εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Βερστάγκερ.

Σύμφωνα τον κ. Σκρέκα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζουν να ασκούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και πιέσεις στα νοικοκυριά. Για το Δεκέμβριο η χονδρική τιμή του ρεύματος έφτασε τα 235 ευρώ/MWh έναντι 229 ευρώ/MWh το Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρίσκεται μέχρι στιγμής στα 176 ευρώ/MWh τιμή 3 φορές υψηλότερη από πέρυσι. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σκρέκας συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικογένεια και από το Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί συνολικά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ολη η δήλωση του υπουργού Ενέργειας

“Διανύουμε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα την Ευρώπη. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τα νοικοκυριά που καλούνται να θερμάνουν τα σπίτια τους στη μέση του χειμώνα.

Η χονδρική τιμή στο ρεύμα τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 229 €/Mwh, τον Δεκέμβριο στα 235 €/Mwh ενώ τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στα 176 €/Mwh, αλλά παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Για αυτό και η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για τον σκοπό αυτό. Συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια. Η στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και  αποτρέπει την μετακύληση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση.

Το σχήμα της οικονομικής στήριξης σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε χρόνο ρεκόρ και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον ανταγωνισμό κ. Βεστάγκερ καθώς και τα στελέχη της επιτροπής που συνεργάστηκαν μαζί μας.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 Κρατών Μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.

  1.  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά 

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (~4,2εκ παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.
Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:
* για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh
* για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh
* Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης.

* H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Κλίμακα kWh/μήνα

% κάλυψης αύξησης

Επιδότηση

Κόστος Μέτρου

(Ιανουάριος)

0-150

80%

160 €/MWh

157εκ€

151-300

60%

120 €/MWh

ΚΟΤ 0-300

90%

180 €/MWh

  1.  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά,) Τιμολόγια 

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).
Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh.
Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Κατηγορία

Καταναλωτών

Συνολική Επιδότηση

Επαγγελματικά ΧΤ

74.128.994 €

Επαγγελματικά ΜΤ

<13 GWh

41.562.529 €

Επαγγελματικά ΜΤ

>13 GWh

8.226.919 €

Βιομηχανικά ΥΤ

2.697.917 €

Αγροτικά ΧΤ

5.528.916 €

Αγροτικά ΜΤ

611.672 €

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

  1.  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η επιδότηση από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWhγια όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει  σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

  1.  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Επεκτείνεται η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh.Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Συμπερασματικά, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης”.

Πηγή: pierianews.gr