Στην φάση της σταδιακής “αποσωλήνωσης” από τα μέτρα στήριξης κατά των συνεπειών του κοροναϊού βάζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών την οικονομία, θέτοντας σε εφαρμογή τα τελευταία μέτρα μετάβασης της οικονομίας στην μετά τον κοροναϊό εποχή .

Ο τελευταίος αυτός κύκλος των μέτρων στήριξης περιέχει μέτρα ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ και στόχο έχει την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον πρώτο καιρό μετά το άνοιγμα της οικονομίας.

Τις επόμενες μέρες εφαρμόζεται στην πράξη το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Σήμερα λήγει και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των τελικών αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα. Τούτο αφού η σχετική ΚΥΑ συμπληρώθηκε δίνοντας την ευκαιρία για ένταξη -υπό προϋποθέσεις- και των επιχειρήσεων με υποκαταστήματα, αλλά και 800 επιχειρήσεων που είχαν αρχικά απορριφθεί.

Τις επόμενες μέρες, η ΑΑΔΕ θα αρχίσει να στέλνει στους περίπου 30.000 δικαιούχους τα πιστωτικά σημειώματα, με τα οποία θα μπορούν να καλύψουν ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κάλυψη τους ελλείμματος των επιλέξιμων επιχειρήσεων θα φτάσει το 70% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα και το 90% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, περί τα τέλη του μήνα, θα ξεκινήσει και το δεύτερο αντίστοιχο μέτρο που αφορά την προχρηματοδότηση επιχειρήσεων με το 35% των ενισχύσεων που είχαν λάβει τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής από τους 40 στους 60 μήνες και του αναδρομικού κουρέματος του επιστρεπτέου ποσού από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, από 30% μέχρι και 50%.

Αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα σε ύψος ως το 35% της συνολικής ενίσχυσης που πήραν από τους τρείς πρώτους κύκλους του βασικού μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους μήνες της πανδημίας. Και σε αυτήν, θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό , για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021 Σε αντάλλαγμα , θα πρέπει να χάσουν την έκπτωση κατά 50% του επιστρεπτέου τμήματος των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος.

Όλα αυτά όταν τρέχει ήδη το πρόγραμμα γέφυρα ΙΙ ,για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών με προϋπολογισμό 300 εκ ευρώ το οποίο θα τρέχει παράλληλα το γέφυρα Ι ,το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία Το γέφυρα Ι είχε προϋπολογισμό 200 εκ ευρώ από τα οποία έχουν δοθεί ήδη τα 140 εκ ευρώ .

Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ

Παράλληλα, τρέχουν και οι κλαδικές ενισχύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για εστίαση και Τουρισμό

Ειδικότερα, το ειδικό πρόγραμμα για κεφάλαιο κίνησης της εστίασης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 330 εκ ευρώ έχει αρχίσει να επιδοτεί δικαιούχους

Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό, προϋπολογισμού 420 εκ ευρώ μαζί με μικρότερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 16 εκ ευρώ για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, βρίσκονται επίσης σε στάδιο εφαρμογής μαζί με αυτό που αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω των περιφερειών όπου υπάρχει ακόμη αδιάθετο ποσό ύψους 770 εκ ευρώ.

Πηγή: pierianews.gr