Με προβλήματα ξεκινά η προετοιμασία για τη διοργάνωση της Eurovision 2023. Όπως έγινε γνωστό, δύο χώρες και συγκεκριμένα το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία δεν θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού λόγω του υψηλού κόστους της συμμετοχής τους.

Προκειμένου να συμμετέχουν στη Eurovision οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πληρώνουν ένα ποσό, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της χώρας. Μετά την αποπομπή της Ρωσίας από τον διαγωνισμό λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, κάποιες χώρες κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα για τη δική τους συμμετοχή.

«Εκτός από το σημαντικό κόστος των τελών εγγραφής, καθώς και το κόστος παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίσαμε επίσης έλλειψη ενδιαφέροντος από χορηγούς, οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε τους υπάρχοντες πόρους στη χρηματοδότηση τρεχόντων και προγραμματισμένων εθνικών έργων», μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου, RTCG.

Σημειώνεται, ότι το συνολικό κόστος συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων ραδιοτηλεοπτικών φορέων ανέρχεται σε περίπου 5 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, το ακριβές ποσό που πληρώνει κάθε χώρα δεν δημοσιοποιείται.

Στο Λίβερπουλ ο 67ος διαγωνισμός

Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Eurovision 2023 θα πραγματοποιηθεί οριστικά στην Αγγλία και όχι στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε στο BBC, το Λίβερπουλ θα είναι εκείνο που θα φιλοξενήσει τον 67ο μουσικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το συγκρότημα Kalush Orchestra εκπροσώπησε την Ουκρανία και νίκησε στη Eurovision το 2022, στο Τορίνο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU), η οποία και είναι υπεύθυνη του θεσμού, αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια στη χώρα, λόγω του πολέμου.

Το συγκρότημα ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στο Λίβερπουλ. Αν και δεν είχαμε ακόμη τη χαρά να το επισκεφτούμε, η μουσική κληρονομιά της πόλης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το να παίξουμε στο ίδιο μέρος που ξεκίνησαν οι Beatles θα είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! «Αν και είμαστε λυπημένοι που ο διαγωνισμός του επόμενου έτους δεν μπορεί να γίνει στην πατρίδα μας, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι του Λίβερπουλ θα είναι θερμοί οικοδεσπότες και οι διοργανωτές θα μπορούν να προσθέσουν μια πραγματική ουκρανική… γεύση στη Eurovision 2023 σε αυτήν την πόλη».

Μετά την ανακοίνωση, ο Steve Rotheram, Δήμαρχος της Περιφέρειας της πόλης του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα σόου για το οποίο θα ήταν περήφανη η Ουκρανία και συνεργαζόμαστε στενά με την Οδησσό, αδελφή πόλη του Λίβερπουλ, για να διασφαλίσουμε ότι αυτή είναι δική τους εκδήλωση, όσο και δική μας. Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά».

Πηγή: pierianews.gr