Καταργούνται, από σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου, τα τέλη περιαγωγής (roaming) στην κινητή τηλεφωνία μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Έτσι, οι πολίτες της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, όταν βρίσκονται σε κάποια γειτονική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους με τους ίδιους όρους που ισχύουν στη χώρα τους. Η συμφωνία για την κατάργηση των τελών περιαγωγής υπεγράφη τον Απρίλιο του 2019, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Περιφερειακή Συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Επίσης, από σήμερα άρχισε να ισχύει το νέο μειωμένο τιμολόγιο των τελών περιαγωγής μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, όπως είχε συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο στις αρχές Μαΐου. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στη Σερβία παρουσίασαν τις νέες τιμές που ισχύουν για την Ελλάδα, όπου στις συνομιλίες είναι μειωμένες κατά 50% ενώ στη μεταφορά δεδομένων η μείωση της τιμής φτάνει το 99%.

Η υπουργός Τουρισμού της Σερβίας, Τατιάνα Μάτιτς, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η μείωση των τελών περιαγωγής για την τουριστική συνεργασία και την επιχειρηματικότητα και κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα να ανταποκριθούν αναλόγως και να μειώσουν τις τιμές ώστε να εκμηδενιστούν τα έξοδα περιαγωγής για τους πολίτες των δύο χωρών.

Πηγή: pierianews.gr