Μείωση του ενοικίου κατά 80% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα έχουν οι πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021.

Το μέτρο αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις οι οποίες μένουν παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Το μέτρο αφορά δηλαδή επιχειρήσεις όπως κινηματογραφικές αίθουσες και σινεμά, τον πολιτισμό γενικότερα, τα καταστήματα της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, τα γυμναστήρια και τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές και όλα τα εμπορικά καταστήματα είτε λειτουργούν με το σύστημα του click away είτε όχι, καθώς όλα τα εμπορικά καταστήματα νοούνται ως κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.  Η μείωση του ενοικίου  για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ισχύει «ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο», όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% τον Δεκέμβριο ενώ η μείωση κατά 80% αφορά το επόμενο δίμηνο, δηλαδή Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οπότε και θα πληρώσουν το 20% του μηνιαίου μισθώματος.

Να σημειωθεί πως το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις-ενοικιαστές θα πληρώσουν μόλις το 20%.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του ενοικίου και όχι της ζημίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. «Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

naftemporiki.gr

Πηγή: pierianews.gr