Με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εμβολιάζουν πλέον τους εφήβους, η έκθεση Ισραηλινών επιστημόνων η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη περί μιας πιθανής σχέσης μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Pfizer και τη BioNTech και σπάνιων περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε νεαρούς άνδρες είναι κατανοητά ανησυχητική.

Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με σοβαρότητα, χωρίς να προκαλέσουν υπερβολικό πανικό. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα, σε σημείο που ενδέχεται στην πραγματικότητα να μην υπάρχει καμία σύνδεση. Και από όσα γνωρίζουμε, ακόμη και αν υπάρχει σχέση, δεν φαίνεται να υπάρχει επικινδυνότητα.

Καμία ανάγκη εκτροχιασμού του εμβολιασμού

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέοι κίνδυνοι όπως ο παραπάνω κάνουν την εμφάνισή τους. Παρ’ όλο που το εμβόλιο της Pfizer και άλλα εμβολιαστικά σκευάσματα υποβλήθηκαν σε αυστηρότατες μελέτες προέγκρισης, σπάνια συμβάντα θα συμβαίνουν νομοτελειακά όταν επεκτείνει κανείς τη χρήση εμβολίων από μερικές χιλιάδες άτομα σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι μελέτες οι οποίες επεκτείνουν τη χρήση στα παιδιά τείνουν να είναι μικρότερης κλίμακας.

Αυτό που ελπίζουμε ότι μπορούν ελέγξουν τα ηγετικά στελέχη των τομέων δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο είναι η αντίδραση στα παραπάνω. Με προσεκτική και διαφανή επικοινωνία σχετικά με τα επικαιροποιούμενα δεδομένα, οι τρομακτικοί τίτλοι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να εκτροχιάσουν τον ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως τώρα μαζικό εμβολιασμό.

Τα δεδομένα του Ισραήλ

Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, επισήμανε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη παρενέργεια τον Απρίλιο. Με βάση ευρήματα τα οποία υποβλήθηκαν στο ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, μια ερευνητική ομάδα ανέφερε 275 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής – μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδίτιδα – μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου.

Από αυτά, τα 148 εμφανίστηκαν εντός ενός μήνα από τον εμβολιασμό, με τα περισσότερα να συμβαίνουν σχετικά άμεσα μετά τη δεύτερη δόση (για να θέσουμε αυτόν τον αριθμό στο ορθό του πλαίσιο, το Ισραήλ εμβολίασε πλήρως περί τα 5 εκατομμύρια άτομα εκείνη την περίοδο). Τα περιστατικά συνέβησαν σε υψηλότερο ποσοστό σε νεαρούς άνδρες, ενώ σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν γρήγορα.

Ενώ η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή καρδιακούς πτερυγισμούς, οι ήπιες περιπτώσεις συχνά απαιτούν μόνο μια θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αφού εξέτασε την έκθεση, το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένο για το ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους του εμβολίου, ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει τη χρήση σε άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών. Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διερευνoύν την ίδια παρενέργεια τόσο για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech όσο και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία – και εν τω μεταξύ εξακολουθεί να προτείνει εμβολιασμό για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Ανάγκη για περισσότερα στοιχεία

Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Science, η ισραηλινή έκθεση δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους νεαρούς άνδρες είναι πέντε έως 25 φορές υψηλότερη σε σχέση με το μέσο ποσοστό.

Τα CDC είναι λιγότερο κατηγορηματικά. Εξετάζουν μια παρόμοια τάση, ωστόσο από τις 24 Μαΐου, τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένα άτομα είναι υψηλότερα σε αριθμό σε σχέση με το συνηθισμένο μόνο σε μία από τις δύο βασικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας.

Με τις δεύτερες δόσεις Pfizer να έρχονται τον επόμενο μήνα για πολλούς νέους Αμερικανούς, τα CDC πρέπει να παρακολουθούν στενά τις παρενέργειες και να ενημερώνουν το κοινό. Εν τω μεταξύ, η πλήρης δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο Ισραήλ και περισσότερα δεδομένα από άλλες χώρες θα συνέβαλαν πολύ στην αξιολόγηση του εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ εμβολίου και της συγκεκριμένης παρενέργειας.

Οι παρενέργειες σε νεαρά άτομα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν μικρότερο κίνδυνο κακής εξέλιξης εάν νοσήσουν από Covid-19. Ωστόσο, δεδομένων των πλεονεκτημάτων του ευρέος εμβολιασμού στη συγκράτηση χαμηλά των συνολικών κρουσμάτων και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της λοίμωξης, θα πρέπει ο πήχης να τεθεί πολύ ψηλά ώστε να μην καταλήξουμε πρόωρα ή λαθεμένα σε περιορισμό των εμβολιασμών.

Ενημέρωση ίσον ασφάλεια

Σε τελική ανάλυση, μια αποδεδειγμένη σχέση ή μια αύξηση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας θα απαιτούσε πιο ενεργή παρακολούθηση και καθοδήγηση προς τους γιατρούς και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ώστε να ενημερώνουν τους νεότερους ανθρώπους και τους κηδεμόνες τους για τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να παρακολουθούν, ακόμη και αν οι κίνδυνοι είναι μεσαίου επιπέδου.

Ναι, αυτό μπορεί να τρομάξει μερικούς γονείς και πιθανούς λήπτες του εμβολίου. Αλλά είναι καλύτερο από το να τους αφήνουμε να εκπλήσσονται από συμπτώματα που μπορεί να είναι τρομακτικά εάν δεν υπάρχει η αναγκαία γνώση και πλαίσιο. Επιπλέον, η ενεργός παρακολούθηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εάν υπάρχει ένα υποσύνολο ατόμων τα οποία διατρέχουν κίνδυνο σοβαρότερης φλεγμονής και να επικαιροποιήσει την έρευνα για το εάν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια ή διαφορετικά απόσταση μεταξύ των δόσεων του ίδιου εμβολίου θα μπορούσε να μετριάσει την παρενέργεια.

Η έκθεση της Τρίτης δεν θα είναι η τελευταία ειδοποίηση για μια νέα παρενέργεια ενός εμβολίου. Η ορθή απόκριση σε αυτήν θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης, καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται.

capital.gr

Πηγή: pierianews.gr