Την ίδια στιγμή το κύμα ανατιμήσεων συνεχίζεται και ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 5% αυτό το μήνα. Με αυτά τα δεδομένα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς, ανάλογα βέβαια και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η ρευστότητα εντείνεται και από το ό,τι δεν είναι ακόμα σαφές που θα καταλήξει η ευρωπαϊκή συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μέχρι τότε  ιδιαίτερα θετικό είναι το ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «στηρίξει»  τα ελληνικά ομόλογα και πέραν του Μαρτίου, κάτι που σημαίνει φθηνό δανεισμό.

Τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή το 2022

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά και στα μέτρα που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή θα αναφερθεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα σε έξι βασικές διατάξεις εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για τη στήριξη των νοικοκυριών:

  • Αύξηση  την 1η Ιανουαρίου του  κατώτατου  μισθού κατά 2%. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα  – που αμείβονται με τον κατώτατο  μισθό – θα εισπράττουν 663 ευρώ (από 650 σήμερα), ποσό που μπορεί να αυξηθεί  περαιτέρω ανάλογα με τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση (καθώς καταβάλλεται επίδομα γάμου). Παράλληλα -όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση –  μέσα στο 2022 θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού .
  • Παράταση μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση παραμένει σε ισχύ και την επόμενη χρονιά, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω ψαλιδίσματος των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2022
  • Διατήρηση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης- η οποία αφορά εισοδήματα άνω των 12.000  ευρώ- για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ανοιχτό παραμένει το πότε η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα επεκταθεί και σε δυο ακόμα ομάδες: τους δημόσιους υπαλλήλους και του συνταξιούχους.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών  από το 24% στο 22% για τις επιχειρήσεις.
  • Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για μια σειρά υπηρεσιών (π.χ. το τουριστικό  πακέτο) και προϊόντων (καφέ, μη αλκοολούχα ποτά).
  • Εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο».  Το πρόγραμμα επιδότησης αφορά νέους από 18 έως 29 ετών οι οποίοι όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δεν έχουν στο ασφαλιστικό τους ιστορικό ούτε ένα ένσημο. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες πλήρους απασχόλησης (δηλαδή 600 ευρώ για τους νέους και 600 ευρώ για τις επιχειρήσεις).
  • Να σημειωθεί πως το 2022 θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, με στόχο χαμηλότερη  επιβάρυνση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Πηγή: pierianews.gr