Αυτό είναι ένα αφιέρωμα στην αιθέρια Νόρα Βαλσάμη. Μια πανέμορφη, λαμπερή και ταλαντούχα ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου. Η Νόρα Βαλσάμη ήρθε στον κόσμο στις 24/01/1948 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το κανονικό της όνομα είναι Ελεονώρα Βαλσαμίδου. Είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Τα παιδικά της χρόνια

Στην Αίγυπτο σπούδασε χορό και ρυθμική. Έπειτα ήρθε στην Ελλάδα όπου και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Ιδιαίτερα εκφραστική και ταλαντούχα όπως είναι, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο σε δραματικούς όσο και σε κωμικούς ρόλους.

Η καριέρα της Νόρας Βαλσάμη ως ηθοποιός

Το 1963 η Νόρα Βαλσάμη ως μαθήτρια ακόμα θα παίξει στην ταινία Ο Καζανόβας με τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.α. Στη συνέχεια θα παίξει στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη το 1965 την εποχή που ακόμα ήταν φοιτήτρια. Επίσης, το 1965 η Νόρα Βαλσάμη κάνει την εμφάνισή της στη ταινία Τζένη Τζένη. Στην ταινία αυτή τραγουδάει ντουμπλαρισμένη με τη φωνή της Καίτης Χωματά το τραγούδι Το μεγάλο μυστικό μου του Κώστα Καπνίση. Μετά από αυτή την εμφάνιση η γλυκιά ηθοποιός υπέγραψε συμβόλαιο με τη Φίνος Φίλμ. Το 1966 η Νόρα Βαλσάμη κάνει την εμφάνισή της στην ταινία Στεφανία.

Η αιθέρια Νόρα Βαλσάμη

Ταινίες με τη Νόρα Βαλσάμη

Το 1966 η ηθοποιός κάνει την εμφάνισή της στην ταινία Οι κυρίες της αυλής μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το Ντίνο Ηλιόπουλο κ.α. Έτσι η νέα στο χώρο Νόρα Βαλσάμη είναι τώρα μέσα σε ένα τεράστιο καστ από πολύ γνωστούς ηθοποιούς. Το 1967 θα παίξει στις ταινίες Πυρετός στην άσφαλτο, Γαμπρός απ’ το Λονδίνο και Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967).

Έπειτα θα τη δούμε στις ταινίες Ο ψεύτης, Πολύ αργά για δάκρυα, Γοργόνες και μάγκες και Για ποιον χτυπάει η κουδούνα το 1968. Το 1970 η Νόρα Βαλσάμη είναι η κόρη της Ρένας Βλαχοπούλου στη γνωστή ταινία Η θεία μου η χίπισσα. Την ίδια χρονιά θα παίξει στην ταινία Εν ονόματι του νόμου.

Το 1971 θα γίνει η Εύα Βαρνή για την ταινία Ο κατεργάρης. Επίσης την ίδια χρονιά θα τη δούμε στην ταινία Ένας ξέγνοιαστος παλαβιάρης στο πλευρό του Θανάση Βέγγου. Το 1972 θα παίξει στην ταινία Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας ως αδερφή της Μπέτυς Αρβανίτη. Την ίδια χρονιά θα τη δούμε ως Φωτεινή στο πλευρό του λαμπερού Τόλη Βοσκόπουλου στην ταινία Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας.

Στη συνέχεια θα παίξει στην ταινία Το κυνήγι της Μέδουσας (1975). Το 1975  βλέπουμε τη Νόρα Βαλσάμη ως Βασούλα στην ταινία Οι βάσεις και η Βασούλα. Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες και σταθμός για την ίδια όπως έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή της.

Τηλεόραση

Η Νόρα Βαλσάμη έχει αφήσει το στίγμα της και στην τηλεόραση. Έχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές Η Ταβέρνα, Η γειτονιά μας και Στησιχόρου 73 το 1972. Τρία χρόνια μετά κάνει την εμφάνισή της στη σειρά Ρωμαίος και Ιουλιέτα ’75. Τον επόμενο χρόνο θα παίξει στη σειρά της ΕΡΤ Η δικαιοσύνη μίλησε. Το 1977 θα τη δούμε στη σειρά Αφροδίτη.

Το 1978 η Νόρα Βαλσάμη παίζει στη σειρά Η Ετυμηγορία. Την ίδια χρονιά θα ενσαρκώσει το ρόλο της κοντεσίνας Κλαίλιας στο αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η Αναδυομένη. Η σειρά γνωρίζει τεράστια επιτυχία και το κοινό την αγκαλιάζει. Τον επόμενο χρόνο η ηθοποιός θα παίξει στη σειρά Μυστικοί αρραβώνες επίσης του Γ. Ξενόπουλου. Η Νόρα Βαλσάμη γίνει η Θάλεια και μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη θα καθηλώσουν και πάλι το ελληνικό κοινό.

Τη σκυτάλη παίρνει η σειρά Η Αστροφεγγιά το 1980 στην ΕΡΤ, ένα συγκινητικό δράμα που αγγίζει τις καρδιές των τηλεθεατών. Η λαμπερή Νόρα Βαλσάμη θα παίξει στο πλευρό του Αντώνη Καφετζόπουλου και του Γιώργου Κιμούλη. Τέσσερα χρόνια μετά θα τη δούμε στις δύο σειρές της ΕΡΤ2 Δόνα Ροζίτα και Μέσα από το πλήθος. Την επόμενη χρονιά η Νόρα Βαλσάμη θα παίξει στη σειρά Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη.

Από το 1990 έως και το 1995 η ηθοποιός εμφανίζεται σε διάφορες σειρές του Αντ1. Μερικές από τις σειρές αυτές είναι Η ιστορία της κωμωδίαςΚαι εύθυμη και χήρα, Έλλη και Άννα κ.α. Η Νόρα Βαλσάμη έχει εμφανιστεί στις βιντεοταινίες Ο Πεταλούδας πάει στον Παράδεισο και Ένας λαθρεπιβάτης στην καρδιά μου (1988). Επίσης έχει κάνει την εμφάνισή της στην τηλεταινία με τίτλο Καταδίωξη στο κανάλι της ΥΕΝΕΔ.

Η αιθέρια Νόρα Βαλσάμη

Η καριέρα της Νόρας Βαλσάμη στο θέατρο

Από το 1965 έως και το 2006 η Νόρα Βαλσάμη έχει πάρει μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι Ο Αρχοντοχωριάτης, Ο Ματωμένος Γάμος, Εκκλησιάζουσες και Λυσιστράτη. Επίσης έχει παίξει στην Αντιγόνη το καλοκαίρι του 1994, Ο βιολιστής στη στέγη, Ξυπόλυτοι στο Πάρκο κ.α. Το 1966 και ενώ ήταν στο τρίτο έτος στη σχολή έλαβε μέρος στο έργο Ήταν ένας playboy του Κώστα Πρετεντέρη. Έπαιξε μαζί με τον Λάμπρο Κωσταντάρα και τη Μαίρη Χρονοπούλου.

Εκπομπές στην τηλεόραση

Από το 1985 έως και το 2005 βλέπουμε την ηθοποιό τουλάχιστον σε εφτά εκπομπές (Πρωινός καφές, Ciao, Άλλα κόλπα κ.α.) Σε κάποιες από αυτές ήταν μάλιστα και η παρουσιάστριά τους. Επίσης έχει κάνει την εμφάνισή της στα τηλεπαιχνίδια Bingo, Το παιχνίδι της χρονιάς και Εσείς τι λέτε;

Νόρα Βαλσάμη και προσωπική ζωή

Η Νόρα Βαλσάμη έχει παίξει στη Φίνος Φίλμ 20 από τις 23 ταινίες που έχει παίξει συνολικά. Ο Φιλοποίμην Φίνος είχε συμπάθεια στη Νόρα Βαλσάμη και έλεγε γι’ αυτήν «Η Νόρα είναι δικό μας παιδί». Αλλά και εκείνη είχε πει ότι του χρωστάει πολλά κι ότι είναι «ένας γλυκός, αγαπησιάρης και σεμνός άνθρωπος». Ο Γιώργος Λεμπέσης άνηκε επίσης στους ανθρώπους που ήταν πολύ γενναιόδωροι και τρυφεροί με τη Νόρα. Η ίδια έχει πει σε συνέντευξή της ότι τη λάτρευε κι ότι της λείπει πολύ.

Επίσης πολύ καλός φίλος της ήταν ο Κώστας Βουτσάς. Μάλιστα είπε ότι νιώθει πάρα πολύ τυχερή που υπήρξε ντάμα του. Επίσης κολλητή φίλη της Νόρας Βαλσάμη ήταν η Ζωή Λάσκαρη. Ο θάνατος της Ζωής Λάσκαρη στοίχισε πολύ στη Νόρα Βαλσάμη. Συγκεκριμένα όπως έχει πει η Νόρα Βαλσάμη μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη οι τρεις τους ήταν κολλητές φίλες. Μαζί κοιμόντουσαν.

Η Νόρα Βαλσάμη γνώρισε την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Λυσιστράτη στην Επίδαυρο. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε εμπιστοσύνη στη Νόρα. Την έπαιρνε στο καμαρίνι της. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τη Νόρα στον κλειστό κύκλο των φίλων της που έμεναν στο σπίτι της αργά το βράδυ, μετά τις έντεκα. Τότε έφευγαν οι πολλοί καλεσμένοι κι έμεναν μόνο οι πολύ έμπιστοι φίλοι της Αλίκης. Η Νόρα Βαλσάμη ζούσε με την Αλίκη στιγμές της καθημερινής τους ζωής. Ήταν σαν οικογένεια και με την οικογένεια της Αλίκης. Ήταν «αδελφή» της όπως την αποκαλούσε η Αλίκη στις κάρτες που της έστελνε σε πρεμιέρες. Η Νόρα Βαλσάμη ήταν κοντά της και στις τελευταίες στιγμές της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ο θάνατός της της στοίχησε πολύ. Η Νόρα Βαλσάμη έχει πει ότι η ζωή της είναι παιδικά χρόνια, καριέρα και Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τόσο σημαντική ήταν η φιλία τους.

Σύμφωνα με τη Νόρα Βαλσάμη η ζωή της χωρίζεται σε κεφάλαια.

Ένα κεφάλαιο της ζωής της είναι αφιερωμένο στον άντρα της ζωής της Ερρίκο Ανδρέου. Ένα άλλο κεφάλαιο το έχει αφιερώσει στη μέρα που  ήρθε ο γιος της στον κόσμο. Ένα κεφάλαιο είναι η γνωριμία της με το Φιλοποίμην Φίνο. Ένα άλλο κεφάλαιο είναι είσοδός της στο θέατρο όπου γνώρισε σπουδαίους ηθοποιούς. Επίσης φίλοι της ήταν ο Νίκος Κούρκουλος, ο Λάμπρος Κωσταντάρας, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.α. Για το Ντίνο Δημόπουλο είχε πει ότι είναι μάστορας της κινηματογραφικής γλώσσας. Αποκάλυψε ότι η γνωριμία τους άρχισε μέσω του Φίνου με το Ντίνο Δημόπουλο. Ο Φίνος πρότεινε να παίξει η Νόρα Βαλσάμη στις «κυρίες της αυλής». Αργότερα συνεργάστηκαν και στην ταινία «οι βάσεις και η Βασούλα». Εκείνος την εμψύχωνε στη δημιουργία της συνεχώς.

Η αιθέρια Νόρα Βαλσάμη

Οικογένεια

Το 1969 η Νόρα Βαλσάμη έπαιξε το ρόλο της Μάρως Αγραφιώτου στην ταινία Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Εκεί γνώρισε τον Ερρίκο Ανδρέου που ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας. Ερωτεύτηκαν και έγιναν ζευγάρι. Στις 18 Ιουνίου 1973 η Νόρα Βαλσάμη παντρεύτηκε τον Ερρίκο Ανδρέου. Αργότερα το 1975 ήρθε στον κόσμο ο γιος τους Κωνσταντίνος-Ερρίκος Τζούνιορ ο οποίος είναι μουσικός.

Η ηθοποιός είχε πει σε συνέντευξή της ότι ήθελε να κάνει αγόρι για να μοιάσει στον άντρα της τον οποίο αγαπούσε και θαύμαζε πολύ. Η Νόρα Βαλσάμη και ο Ερρίκος Ανδρέου έκλεισαν 56 χρόνια μαζί. Ο σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη έφυγε από τη ζωή στις 21/01/2023 τα ξημερώματα σε ηλικία 84 ετών. Ο Ερρίκος Ανδρέου ήταν σε γνωστό νοσοκομείο της Αθήνας από τον Αύγουστο του 2022. Η Νόρα Βαλσάμη όλο αυτό το διάστημα διέμενε στο νοσοκομείο μαζί του. Οι δυο τους ήρθαν στην Αθήνα λόγω του προβλήματος υγείας του Ερρίκου από τη Σύρο όπου διέμεναν τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: pierianews.gr