Ο Κάρολος ανακυρήχθηκε βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της στέψης του παρουσία πλήθους υψηλών προσκεκλημένων.

Εδώ και αρκετές ημέρες είχαν αποκλειστεί τμήματα του κεντρικού Λονδίνου στη διαδρομή που ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βρετανικής μοναρχίας στο Λονδίνο, μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, την εκκλησία της στέψης του έθνους από το 1066.

Τεράστια πλήθη έχουν κατέβει στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κατασκηνώσει κατά μήκος της διαδρομής των 2 χιλιομέτρων με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Ο Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν κατά μήκος της διαδρομής προς το αβαείο με μια άμαξα που τη σύρουν έξι άλογα, συνοδευόμενοι από το βασιλικό Ιππικό.

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι το Σάββατο θα είναι η μεγαλύτερη ολοήμερη αστυνομική επιχείρηση εδώ και δεκαετίες, με περισσότερους από 11.500 αστυνομικούς στους δρόμους του Λονδίνου. Ήδη η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ένας άνδρας συνελήφθη έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφού φέρεται να πέταξε φυσίγγια κυνηγετικών όπλων στον χώρο του παλατιού.

Περισσότεροι από 8.000 οι καλεσμένοι

Η τελετή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 π.μ. τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες – περίπου μία ώρα λιγοτερο από τη στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953.

Χρειάστηκε να ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές εντός του αβαείου έτσι ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή περισσότερα από 8.000 άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα των καλεσμένων.

Παρόντες θα είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, μέλη της Βουλής των Λόρδων, εκπρόσωποι από 203 χώρες και δεκάδες αρχηγοί κρατών.

Η τελετή θα είναι μια βαθιά θρησκευτική, καθώς ο Κάρολος εκτός από αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων χωρών, είναι επίσης ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Την τελετή θα διευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας.

Πηγή: pierianews.gr