Οι τράπεζες οφείλουν να αναδείξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας και να αποτρέψουν τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού του πληθυσμού

Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα αποτροπής του σχεδίου Sunrise από την λεπτομερή ανακοίνωση του στις αρχές Απριλίου, στο οποίο πέραν των άλλων προβλέψεων του,  η Διοίκηση της Τράπεζας έχει στοχοθετήσει για την περίοδο 2021-2024 τη διακοπή λειτουργίας 75 καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα και την παράλληλη μείωση του προσωπικού άνω των 2.000 εργαζόμενων στην Τράπεζα.

Ο Σύλλογος έχει δρομολογήσει μέχρι σήμερα ένα αρχικό κύκλο παρεμβάσεων του σε Δήμους και Περιφερειακές Αρχές της χώρας σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων προς τα πολιτικά κόμματα στο τέλος του 2020, ώστε αφενός να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τις επικείμενες εξελίξεις και αφετέρου να θέσει το θέμα σε όσο το δυνατό υψηλότερο θεσμικό επίπεδο, επιζητώντας τις ανάλογες πρωτοβουλίες από την πλευρά των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αποτραπούν με κάθε μέσο και τρόπο η περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις μας, έχουν λάβει χώρα, με την κατάθεση σχετικού και αναλυτικού Υπομνήματος έκθεσης της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα και του αιτήματός μας για έκδοση σχετικών ψηφισμάτων από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές με την δέουσα δημοσιοποίηση του θέματος:

1. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 28 Μαΐου και με την εξ αποστάσεως παρουσία του Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Ιουνίου 2021.

2. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 18 Μαΐου και την έκδοση ψηφίσματος της Περιφέρειας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις  11/06/2021.
://drive.google.com/file/d/1n4_xpVxzQHL0SasoqNHSpIFalTQ6h7b4/view?usp=sharing

3. Στο Δήμο Βέροιας στις 29 Απριλίου και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Ιουνίου 2021.
Έκδοση ψηφίσματος για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς (veria.gr)
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας συμπαραστέκεται στους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς για την συρρίκνωση των καταστημάτων πανελλαδικά – Εφημερίδα ΛΑΟΣ Βέροια Ημαθίας (laosnews.gr)

4. Στο Δήμο Σκύδρας του Ν. Πέλλας στις 4 Ιουνίου και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Ιουνίου.
https://www.skydra.gr/e-dimosio/deltia-typou/item/2565-psifisma-pireos

5. Στο Δήμο Κόνιτσας και την έκδοση ψηφίσματος του Δ. Συμβουλίου στις 2 Ιουλίου 2021
https://www.epiruspost.gr/o-dimos-konitsas-gia-to-kleisimo-tis-pe/

6. Στο Δήμο Ανωγείων και την έκδοση ψηφίσματος του Δ. Συμβουλίου στις 6 Ιουλίου 2021.
https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/chania/rethymno-zitoyn-na-min-kleisei-to-katastima-tis-trapezas-peiraios-sta-anogeia/

Παράλληλα έχει αποσταλεί προς συζήτηση και ψήφιση το Υπόμνημα του Συλλόγου μας:

1. Στο Δήμο Λάρισας, στις 19 Ιουνίου κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Δήμαρχο κ. Καλογιάννη και παράσταση του Συλλόγου στη τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1η Ιουλίου.

2. Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, στις 22 Ιουνίου με αφορμή τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του καταστήματος Πεύκων κατόπιν επικοινωνίας μας με το Δήμαρχο κ. Δανιηλίδη.

3. Στο Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, στις 22 Ιουνίου κατόπιν επικοινωνίας μας με το Δήμαρχο κ. Τσαμασλή με αφορμή τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του καταστήματος Μηχανιώνας.

4. Στο Δήμο Ιωαννιτών, στις 23 Ιουνίου κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμαρχο κ. Ελισάφ, για τη ανάγκη διατήρησης των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στο νομό Ιωαννίνων.

5. Στο Δήμο Πάργας, Πρεβέζης και στο Δήμο Παραμυθιάς, Θεσπρωτίας στις 5 Ιουλίου για το επικείμενο κλείσιμο των σχετικών καταστημάτων.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις μας, οι οποίες θα συνεχιστούν σε Δήμους και Περιφέρειες της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και προς την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας-Κ.Ε.Δ.Κ.Ε (με σχετική επιστολή και υπόμνημα που έχουμε ήδη αποστείλει), θέλουμε να ανοίξουμε δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς  και την κοινωνία της περιφέρειας, προκειμένου να επιλύσουμε προς όφελος των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει το τελευταίο διάστημα, με την απομείωση της παρουσίας των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα κι ιδιαίτερα της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως αναφέρουμε και στο Υπόμνημά μας, συνολικότερα οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους (αν και κατέχουν την ανταγωνιστικότερη θέση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες) αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μια πρωτοφανή συνθήκη πανδημίας.

Παραθέτουμε σε συγκριτικό πίνακα ενδεικτικά στοιχεία, περί συνθηκών δημιουργίας τραπεζικού αποκλεισμού που αφορά τη διάρθρωση κάλυψης του πληθυσμού στη χώρα μας  από τα πιστωτικά ιδρύματα με  άλλες ευρωπαϊκές  χώρες, στοιχεία που αναδεικνύουν εύγλωττα την αρνητική εικόνα για την εύρυθμη παροχή και πρόσβαση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα σε σύγκριση ακόμα και με προηγμένες τεχνολογικά χώρες ειδικά ως προς τη χρήση της ψηφιακής τραπεζικής.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                Ο Γενικός Γραμματέας
Στέλιος Μουλακάκης                    Βάιος Νάκος

Πηγή: pierianews.gr