Σε θέσεις μάχης παρατάσσονται από το μεσημέρι της Κυριακής τα τρακτέρ στον κόμβο της Εθνικής Οδού, στη Νίκαια, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου από τους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι συγκεντρωμένοι ανέβηκαν πεζή στην Εθνική Οδό μετά από διαπραγματεύσεις με τον Θεσσαλάρχη της ΕΛΑΣ, ταξίαρχο Αστέριο Μαντζιώκα.

Ο δρόμος έκλεισε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι και βάσει προγράμματος θα παραμείνει κλειστός έως τις 14:15.

Το «παρών» δίνουν – μεταξύ άλλων – ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνος Νούσιος και Απόστολος Μπίλης, ο δήμαρχος Καρδίτσας Κώστας Τσιάκος, οι δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λαδόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Παναγιώτης Νταής, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες θα κινηθούν στο οδόστρωμα για να κλείσουν συμβολικά το δρόμο, με σκοπό να διατρανώσουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Παράλληλα, έχουν απευθύνει κάλεσμα τόσο προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό όσο και προς άλλους αρμόδιους φορείς να βρεθούν στον κόμβο και στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν, ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα τους.

Καθώς οι αγρότες προχωρούν σε συνεχή ενίσχυση των μπλόκων τους, η κυβέρνηση από τη μία πλευρά παρατάσσει σημαντική αστυνομική δύναμη για την αναχαίτισή τους και από την άλλη καλεί σε διάλογο τα συντονιστικά τους όργανα.

Προς περαιτέρω κλιμάκωση οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, όχι μόνο στην περιοχή της Λάρισας αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης -Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι- αλλά και στη Θέρμη, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από την Κυριακή και οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που τονίζουν πως αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο γενικός γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη χθες από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ.Στεφανίδης.

Λιβανός: Ανοιχτή η πόρτα του υπουργείου για διάλογο

Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ και τα συντονιστικά όργανα όλων όσων διαμαρτύρονται για να καθίσουμε να κάνουμε μια εξαντλητική συζήτηση και να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα ούτε οι αγρότες, ούτε ο μέσος Έλληνας» υπογράμμισε.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι κάνει διάλογο όπου κι αν πηγαίνει στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στον Μαραθώνα, τη Λακωνία και την Αργολίδα, ενώ αναφερόμενος στο μπλόκο της Νίκαιας είπε ότι η αστυνομία είναι εκεί, όχι για να έρθει σε ρήξη με τους παραγωγούς, αλλά για να διαφυλάξει την κυκλοφορία, την νομιμότητα.

Όπως είπε ο υπουργός, η πλειοψηφία των αγροτών δεν βρίσκεται στα μπλόκα. Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι είναι φυσικό οι αγρότες να ζητούν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δίδυμη κρίση (κλιματική και ενεργειακή) αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για έξοδο από την ΕΕ και την ΚΑΠ προέρχονται από την «αγωνιστική διάθεση» του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν δεν τολμά να μπει σε αυτόν τον διάλογο, καθώς η εποχή της διακυβέρνησής του ήταν πολύ σκληρή για τους αγρότες.

Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι αγρότες

Η προσέλευση των αγροτών προς τα μπλόκα είναι διαρκής. Έως το πρωί του Σαββάτου η εκτίμηση ήταν ότι είχαν συγκεντρωθεί περί τα 300 αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Νίκαιας, κάτω από την Εθνική οδό, αριθμός ωστόσο, που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Βρισκόμαστε στον κόμβο της Νίκαιας και θα παραμείνουμε εδώ απόψε αφού η αστυνομία δεν μας επιτρέπει να μπούμε στην Εθνική. Σήμερα θα συσκεφθούμε ξανά για τα επόμενα βήματά μας ενώ παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους μας να έρθουν και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των αγροτών του νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Απέναντι από τα τρακτέρ βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις έχοντας αποκλείσει την είσοδο των αγροτών στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις.

Σε έναν αρκετά ζωηρό διάλογο, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος, κ. Αστέριος Μαντζιώκας εξήγησε στους αγρότες πως δεν είναι δυνατό να ανέβουν στα τρακτέρ στην εθνική οδό επικαλούμενος την ανάγκη να μη διαταραχθεί την οικονομική ζωή της χώρας, προκαλώντας ωστόσο θύελλα διαμαρτυριών από την άλλη πλευρά.

Οι αγρότες μιλούν για δυνάμεις καταστολής, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως «η αστυνομία παρανομεί και κλείνει το δρόμο, δρα ανεξέλεγκτα».

Με ειρωνικό ύφος πρόσθεσε σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr πως όταν είναι να αντιμετωπίσει το λαό το επιτελικό κράτος δρα οργανωμένα, σε αντίθεση με όταν πέφτει χιόνι και αποκλείονται πέντε εκατομμύρια πολίτες, ή όταν πέφτει μία μικρή βροχή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος δήλωσε: «Εμείς ακόμα δεν έχουμε κατεβεί στις κινητοποιήσεις. Δεν διαφωνούμε με τα αιτήματα των συναδέλφων μας αλλά δεν συναποφασίσαμε για τον χρόνο έναρξης της φετινής κινητοποίησης».

Μαρούδας: Το μπλόκο των τρακτέρ θα στηθεί και θα βάλει «φωτιά σε όλη την Ελλάδα»

Το μπλόκο των τρακτέρ στη Νίκαια θα στηθεί και μάλιστα «θα βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, στέλνοντας μήνυμα για αντίστοιχα μπλόκα και σε άλλες περιοχές.

«Δε κρατάμε ούτε μολότοφ, ούτε ρόπαλα, ούτε τίποτε στα χέρια μας, έχουμε έρθει με το τρακτέρ για να λυθούν τα προβλήματά μας. Θέλουμε πολιτικές λύσεις και όχι ΜΑΤ και καταστολή…. » είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρούδας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος κ. Ρίζος Μαρούδας, σε δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να «αναλάβει τις ευθύνες της» και ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Σημειώνεται πως οι μαζικές διαμαρτυρίες αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις.

Όπως αποφασίστηκε θα συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα  (γίνονται προσπάθειες και στη Μαγνησία) στο «γνωστό» σημείο του κόμβου της Νίκαιας, κάτω από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φετινών μπλόκων είναι δύο: Ότι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ενωτικά αυτή την κινητοποίηση σε ένα ενιαίο μπλόκο, αλλά και ότι η διάθεση τους είναι ξεκάθαρα συγκρουσιακή απέναντι στην κυβέρνηση.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών έχουν να κάνουν με την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, την μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες, τη μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές (στο σύνολό τους στη ζωική και παραγωγή) και τέλος με τα μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

.

Πηγή: pierianews.gr