Παρών στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας διορθωτικές κινήσεις από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σταχυολογώντας ως τις ρίζες της συντριπτικής ήττας το «έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα ως συλλογικότητα», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας», συνιστώντας προς τους πολιτικούς αντιπάλους να μην βιάζονται εν όψει της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για τη στήριξη, αλλά «και όσους πολίτες δεν μας ψήφισαν. Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε».

«Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ» επανέλαβε και σήμανε λήξη στο… πένθος. «Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη» ανέφερε και πρόσθεσε πως «μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης».

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια» παρατήρησε, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό τοπίο και συνέχισε λέγοντας πως «μόνο υποχρέωση και ευθύνη έχουμε. Απέναντι στην ιστορία. Και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης» είπε.

«Καρφιά» για την εσωστρέφεια

Ενόψει του δεύτερου γύρου, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ξέρετε πως ποτέ δεν φοβήθηκα την αυτοκριτική. Πάντα ήμουν ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα», σημειώνοντας πως «δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις».

«Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» όπως είπε, για να σημειώσει πως «το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». «Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε.

Αποτίμηση μετά τις 25 Ιουνίου

Ακόμη, παρατήρησε ότι «μετά τη δεύτερη κάλπη, θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Με την άνεση και το χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει», λέγοντας πως «αυτό που τώρα επείγει, εν όψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης».

«Να γίνουμε πιο σοβαροί»

Ως προς τα άμεσα βήματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει. Και να διορθωθούμε, αν θέλετε, εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ μαζί σας αυτής της μάχης, γιατί δε δείλιασα ποτέ και δε λιποτάχτησα ποτέ. Κυρίως όμως γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά τη κοινωνία. Αφορά το μέλλον όλων μας» κατέληξε.

Αμέσως μετά, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία. Η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ζήτησε να κατατεθούν κείμενα με εισηγήσεις όσων μελών επιθυμούν να τοποθετηθούν προς το κόμμα, έπειτα από απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να τοποθετηθούν από βήματος της Επιτροπής όποια στελέχη ήθελαν. Τελικά, υπήρξε ψηφοφορία, όπου εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση Σβίγκου και λύθηκε η συνεδρίαση.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: pierianews.gr