Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η προδημοσίευση από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας του οδηγού του νέου προγράμματος Εξοικονομώ. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το νέο πρόγραμμα.

Στο προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος αναμένεται να περιλαμβάνονται οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

Η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει αρχές Οκτωβρίου και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα ισχύσει νέο σύστημα υποβολής και αξιολόγησης.

Παρά το γεγονός ότι η συνολική δαπάνη του νέου προγράμματος θα είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω καλύτερης στόχευσης και προετοιμασίας θα αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων αλλά και ο στόχος εξοικονόμησης.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων θα αυξηθεί κατά 38% και θα φτάσει τις 50 χιλιάδες (από 36364) ενώ η δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 632 εκατ. ευρώ (από 908,5 εκατ. ευρώ). Συνολικά μέσω του προγράμματος αναμένεται να μοχλευτεί πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το νέο Εξοικονομώ, θα έχει νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και καταργείται η χρονική προτεραιότητα που ίσχυσε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύπτει η βαθμολογία και η κατάταξη θα είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν ως εξής:

50% ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας

5% υφιστάμενη ενεργειακή κλάση

7% βαθμοημέρες θέρμανσης

3% παλαιότητα κατασκευής

15% ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα

5% πλήθος εξαρτώμενων τέκνων

5% μονογονεϊκή οικογένεια

5% μακροχρόνια άνεργος

5% ΑΜΕΑ

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 45 και φτάνει έως 70% ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συμμετοχή σχεδιάζεται ένα ασφαλές χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε αυτή να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες έχουν κοπεί κάποιες από εκείνες που ίσχυσαν στον προηγούμενο κύκλο (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών, μπαταριών, ανελκυστήρων) καθώς θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για αυτές.

Πηγή: pierianews.gr