Από τη βιοτεχνολογία στην αεροδιαστημική, η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας έχει προχωρήσει εκθετικά σε πολλές βιομηχανίες και οι μεμβράνες αυτοκινήτων δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το νανοκεραμικό φιλμ προκάλεσε θύελλα στη βιομηχανία μεμβρανών πριν από αρκετά χρόνια. Έκτοτε, η Madico και η μητρική της εταιρεία LINTEC, έχουν δημιουργήσει μεμβράνες που χρησιμοποιούν αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Οι μεμβράνες Black Pearl Nano-Ceramic της MADICO συνδυάζoυν το στυλ, και την απόδοση σε ένα φιλμ. Η προηγμένη τεχνολογία απόρριψης θερμότητας μειώνει τις υπέρυθρες ακτίνες έως και 87% και τις υπεριώδεις 99% για να παρέχει στους επιβάτες δροσιά και προστασία. Η γκάμα από διάφορες αποχρώσεις ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις κάθε οδηγού.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει νανο-κεραμικό και γιατί είναι η καλύτερη επιλογή;

Είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε ότι κατά τη διαδικασία επίστρωσης ενός κεραμικού φιλμ, άζωτο και οξυγόνο εισάγονται σε θάλαμο εκτόξευσης σε συνδυασμό με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και αέριο αργό.

Με την εισαγωγή αυτών των αερίων, το μέταλλο-στόχος μετατρέπεται σε ένα μη μεταλλικό κεραμικό. Η εμφάνιση της επίστρωσης αλλάζει δραστικά και είναι λιγότερο αντανακλαστική στην εμφάνιση σε σύγκριση με μια παραδοσιακή επιμεταλλωμένη επίστρωση. Εξ ου και ο όρος κεραμικό, καθώς η επίστρωση δεν είναι πλέον μεταλλική.

Η νανοτεχνολογία είναι μια άλλη λέξη που ακούγεται στη βιομηχανία της μεμβράνης. Νανοτεχνολογία σημαίνει οτιδήποτε έχει μέγεθος 100 νανόμετρα ή λιγότερο.

Πολλές διαφορετικές ουσίες μπορούν να διασπαστούν σε σωματίδια μεγέθους νανο. Σε σχέση με το φιλμ παραθύρων, αυτά τα σωματίδια διασπείρονται σε μία από τις πολυμερείς επικαλύψεις για τον έλεγχο της ηλιακής ενέργειας. Οι προηγμένες νανοκεραμικές επικαλύψεις που προσφέρει η Madico παρεμβαίνουν επιλεκτικά στο φως.

Οι μεμβράνες νανοτεχνολογίας ενσωματώνουν αυτά τα νανοσωματίδια σε πολλαπλά στρώματα φιλμ, παρέχοντας μια απόχρωση παραθύρου υψηλής απόδοσης που εμποδίζει τις επιβλαβείς ακτίνες UV και τις υπέρυθρες ακτίνες πιο αποτελεσματικά. Αυτή η διαδικασία είναι που επιτρέπει στη Black Pearl® Nano-Ceramic Film να επιτύχουν την κατάταξή τους ως «φασματικά επιλεκτικές».

Όντας επιλεκτική, η επίστρωση επιτρέπει στο ορατό φως να μεταδίδεται ενώ εμποδίζει το υπέρυθρο φως, αποτρέποντας την αντανάκλαση και την «θαμπάδα» ενώ μεγιστοποιεί την ιδιωτικότητα.

Η φασματικά επιλεκτική αναφέρεται στην ικανότητα της μεμβράνης παραθύρου να επιλέγει (ή να αφήνει μέσα) το επιθυμητό φως, ενώ αποκλείει την ανεπιθύμητη θερμότητα. Η φασματικά επιλεκτική μεμβράνη παραθύρου προσφέρει την καλύτερη αναλογία μετάδοσης ορατού φωτός προς απόρριψη θερμότητας που είναι διαθέσιμη σήμερα.

Τα οφέλη της νανοκεραμικής μεμβράνης.

Η νανοτεχνολογία προσφέρει ορισμένα σημαντικά οφέλη στη βιομηχανία μεμβρανών αυτοκινήτων.

  • Οι νανοκεραμικές μεμβράνες δεν περιέχουν μέταλλα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επίσης μη αγώγιμες. Δεν παρεμβαίνουν σε ραδιόφωνα AM ή FM, GPS, δορυφορικά ή άλλα συστήματα ασφαλείας οχημάτων που χρειάζονται μαγνητικά κύματα για να λειτουργήσουν.
  • Απορρίψτε τη θερμότητα χωρίς να θυσιάσετε το ορατό φως. Μια ανησυχία που έχουν πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων είναι πώς θα είναι η ορατότητα αφού έχουν μεμβράνες στα παράθυρά τους. Με τις νανοκεραμικές μεμβράνες, η ορατή οπτική γωνία του οδηγού ή του συνοδηγού δεν θα παρεμποδίζεται από το υπερβολικό σκοτάδι, ωστόσο η απόχρωση εξακολουθεί να παρέχει ανώτερη απόρριψη θερμότητας.
  • Δώστε στα οχήματα μια κομψή, μοντέρνα εμφάνιση. Η λεπτή και ελκυστική μαύρη σχεδίαση της νανοκεραμικής μεμβράνης μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση οποιουδήποτε οχήματος.
  • Επειδή η νανοτεχνολογία μειώνει τις υπέρυθρες ακτίνες, τα οχήματα αποδίδουν πιο αποτελεσματικά, εξοικονομώντας καύσιμα και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στον κινητήρα.
  • Αποκλείει έως και το 87% των υπέρυθρων ακτίνων και το 99% των ακτίνων UV για να διατηρεί τους οδηγούς και τους επιβάτες δροσερούς και άνετους.
  • Διατίθεται σε μεγάλη γκάμα αποχρώσεων για να ταιριάζει με τις προτιμήσεις του οδηγού ή την εργοστασιακή απόχρωση.

Οι μεμβράνες Black Pearl Nano-Ceramic είναι ένα προϊόν φιλμ υψηλής ποιότητας με εγγύηση εφ’ όρου ζωής, χωρίς ξεθώριασμα.

Πηγή: pierianews.gr